Vergeten ramp update overstromingen Nepal

10-09-2017

Namasté,

Woensdag 6 september stond het dodental in Houston, Texas op 60 vanwege de orkaan Harvey. Tienduizenden overnachtten in opvangcentra, kregen voedsel, schoon drinkwater en kleding. De overheid schatte de schade op 150 tot 180 miljard. Miljoenen werden gedoneerd door grote sterren....Enkele dagen later weer een orkaan die zijn sporen naliet op St. Maarten. Vreselijke beelden. 14 doden, 23 gewonden, mensen raken hun huizen en hun boten kwijt.... 

Maar aan de andere kant van de wereld voltrekt zich al wekenlang een ramp waar bijna geen aandacht aan besteed wordt. India, Nepal en Bangladesh werden getroffen door zware regens en grote overstromingen. Dit jaar een ongekend zware moesson met grote verliezen. 

Op 1 september werden de volgende cijfers bekend: 1200 doden, ruim 41 miljoen mensen zijn alles kwijt, huizen verwoest, hun vee verdronken. 1.8 miljoen kinderen kunnen al weken niet naar school omdat 18.000 scholen beschadigd of ingestort zijn. Het Rode Kruis maakte bekend dat het op vrijdag 1 september al heel blij was met de donaties die binnenkwamen...: € 125.000,- 

Een schril contrast als je dit vergelijkt met de miljarden die binnenkomen voor Texas en voor St. Maarten!

Stichting Project Nepal in actie

In de nieuwsbrief van 20 augustus schetste ik een beeld aan de hand van de verhalen en de foto's die ik kreeg van dokter Rajendra Prasad Kharel (Raj) uit Sauraha, het zuidelijke deel van Nepal. Ik was op 12 augustus met mijn FOX India/Nepal groep aan de ramp ontsnapt die plaatsvond van zaterdag 12 op zondag 13 augustus.

In de zuidelijke provincies van Nepal voltrok zich een ramp van ongekende omvang. Ook de kliniek van dokter Raj was zwaar beschadigd, vol met modder en onbruikbaar. Geen elektra, geen water. Na drie dagen poetsen en dweilen werd op woensdag 16 augustus de kliniek weer geopend. Raj behandelde de meest uiteenlopende problemen als gevolg van het vervuilde water: uitdroging, diarree, schimmels, dysenterie, hoge koorts, slangenbeten... Dag en nacht werd er op zijn deur gebonkt voor hulp. Een stroom van ernstig zieke en verzwakte mensen bleef komen. Na enkele dagen en nachten onafgebroken gewerkt te hebben dook hij onder bij een goede vriend voor rust. 

Stichting Project Nepal doneerde de eerste twee weken € 2.500,- voor medische hulp. Dit was voor de mensen die werkelijk alles kwijtgeraakt waren en dringend wondverzorging, medicatie en eerste hulp nodig hadden.

IMG-20170820-WA0012.jpg  IMG-20170820-WA0007_0.jpg

Schoolmaterialen voor de onaanraakbare kinderen uit Bagamara

Op vrijdag 25 augustus heeft Raj in het landlozendorpje Bagamara schriften, pennen, potloden en gummen uitgedeeld aan alle vijfentwintig kinderen uit het dorp. Hun dorp was compleet vernield, hutten onder water, oogst weggespoeld, bedden en matrassen onbruikbaar en alle schoolspulletjes van de kinderen drijfnat en stuk. Door onze donatie hebben de kinderen nu voldoende schriften voor de komende drie maanden.

Verschillende kleine organisaties deelden de eerste dagen schoon drinkwater en voedsel uit in diverse dorpen, waaronder Bagamara. 

De overheid wil deze mensen binnenkort gaan verplaatsen. Omdat het dorpje direct aan de rivier ligt, overstroomd het elk jaar. Binnen enkele weken zal er een bijeenkomst zijn van de lokale overheid, de Lionsclub en enkele leden van onze stichting. Samen kunnen we deze kleine gemeenschap helpen met het bouwen van nieuwe huizen. Eerst moet de moesson ten einde zijn voordat er werkelijk gedegen hulp geboden kan worden. Hopelijk is eind september alles weer rustig en kan er een plan gemaakt worden.

MOLDIV (3).jpg

Dokter eerste aanspreekpunt

De meeste mensen komen als eerste bij de arts en vertellen daar over hun problemen en hun zware verliezen... Hier een voorbeeld: 

Zondag 27 augustus behandelde dokter Raj een Dalit familie. Alles raakte deze onaanraakbare familie kwijt. Vader en moeder hoge koorts, zoontje dysenterie...en dochter van 12 raakte haar fiets kwijt door de sterke stroming en zou moeten stoppen met school omdat ze ver weg woont en de ouders geen geld hebben voor de bus of een nieuwe fiets.

Dus..Raj heeft een fiets gekocht voor  Sabita Tamang zodat ze haar school kan afmaken. In Nepal erg belangrijk voor meisjes. De medische kosten waren € 15,- en de kosten van de fiets € 60,- Dit is een klein voorbeeld waarmee Raj dagelijks te maken krijgt. Naast medische hulp probeert hij met onze donaties kleine problemen op te lossen. Voor ons kleine problemen maar voor deze mensen die alles kwijt zijn geeft het hoop voor de toekomst.

MOLDIV (5).jpg

Wij zijn natuurlijk maar een kleine stichting en kunnen niet het leed van heel Nepal verzachten, maar toch konden wij in de afgelopen weken ruim 800 mensen gratis medische hulp geven. 

Dankbaar voor uw gulle  donaties

Voor de wederopbouw van Bagamara werd € 2.000,- gedoneerd door Fysiotherapie Bennenbroek uit Heeze en € 2.000,- door familie Vera. Stichting Vlooienmarkt Deurne doneerde € 500,- en zelfs uit België kwamen diverse donaties van artsen. De tientallen donaties groot en klein zullen besteed worden aan de slachtoffers van deze vergeten ramp. Huizen, bedden, kleding en medische hulp. Eind september zou de regenperiode ten einde moeten zijn en dan kan er concreet hulp gegeven worden.

Boek bestellen: Mama, I am alive...

De titel van mijn boek en dit zijn tevens de eerste woorden die ik hoor vijf uur na de aardbeving die plaatsvind op 25 april 2015. Over mijn leven als pleegmoeder, reisleidster en hulpverleenster in Nepal.Online te bestellen via dit e-mail adres of via www.angelnepal.nl 

Vermeld duidelijk uw naam en adres in de mail . Maak € 19,95 + € 3,95 verzendkosten over op rekeningnummer  NL 28 RABO 0104108002 tnv Angelique van Hoof (Rabobank Deurne) ovv boek Angelique

20170523_115300-1_resized.jpg

Diverse lezingen: Leven en werken in Nepal/ boekpresentatie  'Mama, I am alive'

Op dinsdag 19 september geef ik een lezing in ontmoetingscentrum 't Helder, Helderseweg31, Overloon.

Aanvang 20.00 - 22.00 uur   Entree: Gratis       Tevens zijn er souvenirs te koop uit India, Nepal en Tibet.

20170905_215249.png

 Op vrijdag 24 november geef ik een lezing in het parochiehuis, Gemertseweg 2 in Bakel.

Aanvang:  20.00 - 22.00 uur     Entree: Gratis       Tevens souvenirs te koop uit India, Nepal en Tibet.

 

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof