OVERSTROMINGEN NEPAL

20-08-2017

Namasté,

Op woensdag 16 augustus ben ik na een zéér enerverende 21-daagse rondreis India/Nepal, van FOX verre reizen van ANWB, teruggekomen naar Nederland. Vanwege de heftige moessonperiode waren de bergwegen in Nepal niet helemaal veilig zoals tijdens de droge periode. Er waren in de eerste week van augustus al tientallen aardverschuivingen en modderstromen, met diverse dodelijke ongelukken gebeurd, op de route Narayanghat naar Mughlin. (tussen Chitwan en Phokara). Na overleg met FOX werd direct besloten om het programma om te gooien. Op donderdag 10 en vrijdag 11 augustus verbleven we in Chitwan National Park in het toeristendorpje Sauraha,  waar we van een uitgebreid jungle-programma genoten. Net voordat de jeepsafari begon, deelde ik diploma's uit aan twintig cursisten van onze naaicursus in Doranghi. Na de uitreiking werd door onze FOX gasten een Nederlands lied gezongen als felicitatie.

Moldiv_1502458073308.jpgMoldiv_1502469350138_resized_2.jpg Moldiv_1502426851085.jpg

Op zaterdag 12 augustus om 11.30 uur vlogen we van Bharatpur rechtstreeks naar de hoofdstad Kathmandu. Phokara verviel.

Dit bleek achteraf een zéér wijs besluit, want zondagochtend om 04.30 uur ontving ik een whatsapp bericht van dokter Rajendra Prasad Kharel (Raj) dat alles overstroomd was in Sauraha. Er stond 60 cm water in zijn kliniek. Alles was bedekt met een dikke laag stinkende modder. En dat terwijl de kliniek één meter boven de hoofdstraat ligt. Er was sinds zaterdagmiddag zéér heftige regenval. Tevens was de dijk achter hotel Royal Park, bij rivier De Narayani, doorgebroken en héél Sauraha stond onder water. Op sommige plaatsen meer dan drie meter.

Moldiv_1502628956837_resized_2.jpg   Moldiv_1502758250990_resized_2.jpg

Alle restaurantjes bij de rivier waren stukgeslagen, hutten weggespoeld en mensen verdronken. De brug bij Chitrasari kon niet gebruikt worden door het hoge water en het was onmogelijk om het toeristische gedeelte van Chitwan in of uit te komen. 100 hotels ondergelopen en 600 toeristen vast op de eerste of tweede verdieping van diverse hotels en gebouwen. In totaal zijn er 96 huizen en 396 mensen die door de modder en het hoge water alles verloren hebben in Sauraha en omgeving.

Moldiv_1502969639432_resized.jpg   IMG_0029.JPG

Zondag 13 augustus, maandag 14, dinsdag 15 en woensdag 16 augustus was er geen elektra en geen schoon drinkwater. De dorpen Sauraha, Jankauli, het landlozendorp Bagamara Thole en Bhotey Thole waren overstroomd en afgesloten van de buitenwereld. In de omliggende dorpen Doranghi, Debouli, Kumroj en Simreni (Simri) was minder waterschade. Wel veel regen gevallen maar geen ernstige overstromingen.

De kliniek van dokter Raj in Sauraha is zwaar beschadigd en kon enkele dagen niet gebruikt worden vanwege modder, water en duizenden muggen die op het stilstaande water afkwamen. Veel medicatie die op de grond stond is aangetast en onbruikbaar door het vervuilde water. 

Gelukkig zijn onze vier weeskinderen in Jankauli gered door Shiva en zij hebben samen met zijn gezin enkele dagen op de eerste verdieping van zijn huis gezeten: zonder schoon drinkwater, zonder voedsel, zonder elektra. Onze twee weeskinderen Susmittha en Pradeep Tamang uit het weeshuisje in Sauraha zijn ook in veiligheid gebracht. Ook het gezin van Balram in Kumroj is veilig.

Alle tweeëntwintig huizen in het landlozendorp Bagamara Thole, bij de rivier, zijn ondergelopen. Het huis van weduwe Muna Kumal is ingestort. De mensen hebben schimmels aan handen en voeten, hoofdpijn, koorts en alle kinderen hebben diarree omdat ze, vanwege de dorst, vervuild water gedronken hebben. Daarom heeft dokter Raj op woensdag 16 augustus duizenden Chloortabletten uitgedeeld in Sauraha en omstreken om het vervuilde drinkwater te kunnen zuiveren. 

Dokter Raj geeft sinds woensdag 16 augustus GRATIS medische hulp aan tientallen mensen en kinderen. Op donderdag 17 augustus heb ik € 1.000,- overgeboekt naar dokter Raj om nog meer mensen effectief te kunnen helpen.

IMG-20170820-WA0008.jpg   IMG-20170820-WA0007.jpg   IMG-20170820-WA0002.jpg

Gelukkig is ons naaiatelier in Doranghi en onze school in Debouli gespaard gebleven. Daarom zullen we alle kleding die de afgelopen zes maanden gemaakt werd door de studenten van onze naaicursussen gedoneerd worden aan vrouwen en meisjes die alles verloren tijdens de overstroming.

  IK WIL EEN INZAMELINGSACTIE HOUDEN VOOR DE SLACHTOFFERS

Dit is mijn streven:

- De 22 hutten in Bagamara opknappen die beschadigd zijn en één hut nieuw bouwen voor de weduwe Muna Kumal.

- Voor elke familie nieuwe muskietennetten en nieuwe matrassen.  (In totaal 22 netten + 44 nieuwe matrassen).

- Gratis medische zorg voor alle bewoners van Bagamara.

                Voor het bedrag van € 2.000,- kunnen we dit hele dorp opknappen!

Ook wil ik enkele hutten opknappen in Botey Thole vlakbij Jankauli, waar een kleine groep onaanraakbaren woont. Zij hebben geen geld om hun natte beschimmelde matrassen te vervangen en hun hutten te repareren.

............STEUN  DE  SLACHTOFFERS  VAN  DEZE  VRESELIJK  RAMP..........

 

Boek bestellen

'Mama, I am alive'  is de titel van mijn boek en tevens zijn dit de eerste woorden die ik vijf uur na de allesvernietigende aardbeving op 25 april 2015 hoorde. Het boek geeft een inkijk in mijn leven als pleegmoeder, reisleidster en hulpverleenster in Nepal. Het boek is sinds 2 juni te koop bij Boekhandel Hub Berkers, Stationsstraat, Deurne. 

Via mijn  e-mail: angelnepal@hotmail.com  of via mijn website: WWW.ANGELNEPAL.NL is mijn  boek ook te bestellen. Vermeld duidelijk uw naam en adres en maak € 19,95 + € 3,95 verzendkosten over op rekeningnummer: NL 28 RABO 0104108002 tnv Angelique van Hoof  
ovv 'boek Angelique'.  Bij ontvangst van het geld wordt het boek direct verzonden.

De opbrengst van het boek gaat naar onderwijs en hulp aan kinderen  van de onaanraakbare kaste en kinderen uit de schuldslavernij.

Lezingen/ boekpresentatie 'Werken en leven in Nepal'.

De lezingen over mijn leven en werk in Nepal, die ik afgelopen juni gaf in Vianen, Deurne en Bakel gaf waren een groot succes en daarom zal ik in september en november weer enkele lezingen gaan geven in oa: Overloon en Bakel.

Lezingen op aanvraag

Diverse mensen hebben mij gevraagd om een lezing te verzorgen voor een vereniging of een vriendenclub. Bij een minimaal aantal van 15 personen verzorg ik graag een lezing/presentatie over mijn leven en werk in Nepal. Via mijn website of e-mail kunt u contact opnemen.

 

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof