Nieuwsbrief 27-05-2007

27-05-2007

Namasté allemaal, 
 
Na weer een schitterende 17-daagse tour van FOX Vakanties door mijn favoriete land NEPAL ben ik nu aan het genieten van mijn vakantie in Nederland... zo'n slordige drie maanden! Maar tijdens de tour in Nepal heb ik de gelegenheid gehad om de Bal Byabasayee school te bezoeken, samen met enkele gasten van de groep. 
 
Jullie weten dat ik afgelopen kerst 4.200 euro gegeven heb voor de bouw van een toilettenblok in deze school. Eindelijk, na vier maanden, is het einde in zicht. Het wordt schitterend... vier toiletten voor de meisjes en vier toiletten voor de jongens. Met doorspoelsysteem, wasbakjes, witte tegels in het hele blok, fatsoenlijke riolering en goede afvoer! Een heel verschil met de oude toiletjes. Dat was niet meer dan een stinkend pisgootje zonder afvoer en wasbak. Maar dat was tijdelijk, en dat wisten we. 
 
Tijdens dit bezoek hebben drie echtparen geld gegeven voor de aanschaf van houten stoeltjes voor de science klas, in totaal 6.000 rupees (ongeveer 60 euro). Voor dit bedrag kan Ramhari Pudasaini al zeker zes stoelen kopen! Het natuur-en scheikunde lokaal is schitterend ingericht met kasten, een houten tafel en interessant lesmateriaal... maar helaas nog geen stoelen. Dus, het begin is gemaakt - de rest van de stoelen komt wel als ik in september weer in Nepal ben. 
 
Tijdens deze 17-daagse tour waren er diverse gasten die kinderkleding, caps, pennen, potloden en knuffels bij zich hadden. Die wilden ze uitdelen op plaatsen waar het echt nodig is! We hebben een Dalit dorp bezocht buiten Tansen. Dalits zijn de onaanraakbaren, de kastelozen. Ze hebben de slechtst betaalde banen, kinderen mogen niet naar school en ze worden als uitschot behandeld. 
 
Het kastesysteem heeft vier groeperingen en in welke kaste je geboren bent bepaalt ook het beroep dat je zult uitvoeren. Wanneer je in de hoogste kaste geboren wordt zul je ook trouwen met iemand uit de hoogste kaste en zul je ook een baantje krijgen dat bij die kaste past. Maar goed, wij gingen dus op bezoek bij de laagste kaste. 
 
De huisjes waarin deze mensen wonen zijn nog minder dan een schuurtje; echt bittere armoede. Maar de gasten hebben die middag een heleboel kinderen blij gemaakt met mooie kleding, de nieuwe Heineken caps, de pennen en potloden. In één van de hutten zat een moeder met een gehandicapt kind dat dringend medicatie en verzorging nodig had. Ik heb 2.000 rupees (20 euro) gegeven en twee andere gasten hebben ieder ook nog 500 rupees gegeven. Moeder huilde... ze was verrast en vol emotie. Ze zou de volgende ochtend naar het ziekenhuis gaan voor hulp voor haar gehandicapte kind. 
 
In Chitwan heb ik 2.000 rupees gegeven aan ranger Tulsi, die daar altijd de gasten van FOX vakanties door de jungle leidt. Hij heeft een project opgezet om de lokale Tharu bevolking bewust te maken van de schoonheid van Chitwan. Hij geeft ze voorlichting over het behoud van de natuur, de neushoorns, de zeldzame krokodillensoort, de gaviaal en het belang van biogas. De meeste mensen in dit gebied kunnen niet lezen en schrijven en door middel van toneelstukjes en muziek wordt de informatie overgebracht. 
 
Ook heb ik Jaya Ram Dulal gesproken tijdens mijn bezoek aan Nepal. Hij is het hoofd van de Amariyoti School in het Kavré District en is twee maanden geleden door de YCL, een afscheiding van de maoïstische rebellen, zwaar mishandeld omdat hij geen 50.000 rupees wilde afstaan aan de Maoïstische Partij! Het is normaal dat elke school, bank, hotel en restaurant geld betaald aan de Maoïstische Partij. Maar meestal is dat ongeveer 1.000 rupees per maand. Een redelijk bedrag wanneer je afgeperst wordt.. Maar 50.000 rupees is teveel. Ik heb Jaya 15.000 rupees gegeven voor schoolmaterialen, en wat extra geld voor hemzelf omdat hij naar het ziekenhuis moest om zijn wonden te laten behandelen. 
 
Naast de hulp aan de Bal Byabasayee School, de Amariyoti School, het project van Tulsi, het gehandicapte kind en aan Jayaj persoonlijk heb ik ook nog geld gegeven aan enkele families die hun kinderen al enkele jaren van het Project-geld naar school laten gaan! In totaal is deze keer ongeveer 500 euro gegeven aan de allerarmsten. 
 
Toen ik thuis mijn bankafschrift van het Project bekeek dacht ik: "Jeetje, de bodem van de rekening is in zicht en ik moet nog zoveel doen in Nepal!" 
 
Maar de Goden zorgen goed voor de kindertjes... Er gebeurde weer een wondertje... Op 25 mei was ik op kraamvisite bij een bevriend stel. Ze hebben op 3 november een zoon gekregen en zij hadden een actie op touw gezet voor Project Nepal. Iedereen die op kraamvisite kwam de afgelopen maanden mocht, in plaats van een cadeautje voor hun zoon, een bijdrage leveren aan Project Nepal! Joyce, de moeder, had een mooie donatie-box gemaakt en vele kleine giften vulden deze box. Dit mooie kado, een bedrag van 695 euro, zal worden besteed aan de straatkinderen van Kathmandu. Het zijn veelal jongetjes in de leeftijd van 3 t/m 16 jaar die vervuild en verveeld rondzwerven in de straten van Kathmandu. Wanneer ik in september weer in Nepal zal zijn zal ik contact zoeken met enkele Nepalese vrijwilligers die de kinderen regelmatig voorzien van Dal bath (rijst met linzen). Dit is allemaal dankzij Dillan en zijn ouders. Danjébath....BEDANKT! 
 
Graag wil ik iedereen bedanken die het Nepal Project steunt. Zoals jullie weten zijn de drie scholen zo goed als klaar en ik wil hier verder geen geld meer aan geven. Ik ga het iets rustiger aan doen... maar kan Nepal toch nog niet loslaten en ik heb besloten dat ik diverse kinderen blijf helpen en me ga storten op de straatkinderen van Kathmandu! Ik denk dat zij nog wel wat hulp kunnen gebruiken in de vorm van eenvoudige maaltijden en geld voor kleding. 
 
Met vriendelijke groeten,  

Angelique van Hoof