Nieuwe ambulance voor Nepal

30-10-2021

Namasté,

 

             Na 1 jaar 9 maanden is onze nieuwe ambulance gearriveerd in Sauraha.

Op 12 januari 2020 deed ik een noodoproep in één van mijn nieuwsbrieven. Hulp kwam in grote en kleine bedragen. Binnen tien weken was het totale bedrag dat nodig was voor een nieuwe ambulance voor de kliniek van dokter Rajendra Prasad Kharel bijeen. De eerste overboeking van € 10.000,- deed ik op 26 januari 2020. De administratieve rompslomp die daarbij hoort kon beginnen. Helaas ging Nepal op 22 maart 2020 in lockdown en dat bleef zo tot 17 augustus 2020. Ondanks de lockdown blijft dokter Raj zich bezighouden met de aanvraagprocedure. Tientallen formulieren moesten getekend worden. Tussen de lockdowns door had hij contact met diverse overheidsfunctionarissen en zij waren bereid mee te werken. Alhoewel het moeilijk was vanwege de nieuwe gebiedsindeling in Nepal. Tot voor kort had Nepal 77 districten. Nu nog maar 7. Dus de aanvraagformulieren moeten opnieuw gemaakt worden. Drie overheidsfunctionarissen bezoeken de kliniek van dokter Raj en zien dat deze aan alle eisen voldoet om een ambulance te mogen aanschaffen. Diverse maaltijden worden aangeboden aan de heren van de overheid en dokter Raj geeft hen bij vertrek, terug naar Kathmandu, ieder twee zakken rijst à 30 kg en 2 kilo linzen. Hoe zuur en fout dit ook is, maar uit ervaring weten wij dat je zonder 'giften' aan overheidsfunctionarissen helemaal niets geregeld krijgt in Nepal.

Intussen lag de aanvraag bij de TATA fabriek in India en daar moesten ook de nodige papieren ingevuld worden. In India en Nepal is het op dat moment vrij onrustig vanwege COVID-19, de lockdowns, de oplopende infecties, de nieuwe Delta variant en de vele slachtoffers. Maar volgens TATA moet het op korte termijn in orde komen.

Een officiële stichting krijgt van de Nepalese overheid korting op de aankoop van een ambulance, dus de overheidsfunctionarissen kwamen nogmaals naar Chitwan om zaken te bespreken. Ze zullen de doorslaggevende brief aan dokter Raj overhandigen met alle bijbehorende officiële stempels als hij hen meeneemt op junglesafari. Omdat dit niet eens een vraag was, maar een eis, heeft dokter Raj jeeps en junglegidsen ingehuurd. Ook maaltijden en drankjes ontbraken niet. De drie mannen hebben de tijd van hun leven en beloven dat alles snel geregeld zal worden.

Na een groot aantal formulieren inzenden naar de overheid, het Ministerie van Volksgezondheid, het bezoeken van een overheidskantoor in Hetauda en de hoofdstad Kathmandu, krijgt dokter Raj op 16 maart 2021 bericht dat de ambulance naar Nepal geïmporteerd kan worden. Op woensdag 17 maart 2021 boek ik de resterende € 13.000,- over naar Raj Medical Hall, de kliniek van dokter Raj. Maanden gaan voorbij en er bleek een probleem te zijn bij de TATA fabriek in India. Er was een nieuwe wet aangenomen dat alleen Nepalese overheidsziekenhuizen ambulances zouden kunnen aanschaffen en bestellen. Klinieken, doktersposten en particulieren konden onder geen beding nog aanspraak maken op de aankoop van een ambulance. Dat gaf weer de nodige stress, maar uiteindelijk bleek dat wij al een aanbetaling hadden gedaan op 26 januari 2020 en TATA moest ons een nieuwe ambulance verkopen. Ook ik heb diverse brieven moeten schrijven naar TATA India om aan te tonen dat mijn stichting een officiële NGO is en dat wij voor 100% verantwoordelijk zullen zijn voor de betaling van de ambulance.

Na veel loze beloftes vanuit de Nepalese overheid, de TATA fabriek in India en de beperkingen tijdens de vele lockdowns kregen we op dinsdag 26 oktober 2021 een telefoontje vanuit de grensplaats Belahaya.

   

De ambulance kon opgehaald worden. Alle papieren waren compleet. Op woensdag 27 oktober 2021 heeft dokter Raj de ambulance zelf opgehaald bij Belahaya, de grensplaats met India, en naar Sauraha gereden. 

Op 1 november werkt dokter Raj 25 jaar in Sauraha en dat wil hij vieren. Op zaterdag 30 oktober is er een bloeddonatie dag.  Op zondag 31 oktober gratis tandheelkundige hulp en op maandag 1 november gratis diabetes check-up. Dit is mede mogelijk met donaties van Stichting Project Nepal.

    

Graag wil ik iedereen die een donatie deed voor onze ambulance heel hartelijk bedanken. Ook anonieme donateurs heel hartelijk dank. Fantastisch dat we dit samen hebben kunnen realiseren voor het Chitwan District in het zuiden van Nepal. De medische apparatuur die nodig is voor in onze ambulance zal binnenkort worden aangeschaft. Daarvoor is een bedrag van € 2.000,- beschikbaar gesteld door een echtpaar en hun zoon met een medische achtergrond.

    

In het bijzonder wil ik enkele stichtingen en bedrijven bedanken die een zeer grote donatie deden voor onze ambulance:

           

     Swiro uit Maarssen: Gids bij mens en werk                  Nippur B.V. uit Oirschot

 

                Werkgroep Boekenbeurs van de Vincentiusvereniging Den Bosch

 

 Stichting Keetaketighar & Fysiotherapie Boot & Boers uit Lisse met hun Bike & Hike aktie

 

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof