Nieuwsbrief februari 2014 Fam. Van Dijk

01-02-2014

1524880_449947795117168_897270774_n.jpg

Reisverslag van familie Van Dijk d.d. 27-02-2014

Na twee jaar zijn we weer afgereisd naar ons geliefde Chitwan Dit keer hebben we nog meer meegenomen dan in 2012. Om een indruk te geven: 30 kilo is opgestuurd naar het adres van de stichting in Patan. En dan is het natuurlijk wel even spannend of alles goed is aangekomen, maar wij kunnen jullie verzekeren dat dat allemaal goed gaat. En 130 (!) kilo aan kleding, tandenborstels, handdoeken, brillen, schoenen en pennen.

We bezoeken het nieuwe kantoor van All Angels Nepal in Patan. Het ziet er zeer netjes en verzorgd uit. Net als wij er zijn, heeft een groepje dames naailes. Per dag wordt er aan twee groepen les gegeven. De kleding die ze maken wordt netjes per persoon in de kast opgeborgen. De dames maken al hele leuke dingen. Om dit naaiproject te steunen hebben we op de lokale markt 10 meter stof gekocht. Ook laten we 20 kilo aan spullen achter die Anima in dit gebied kan uitdelen.

Zodra we in Chitwan arriveren bellen we onze Nepalese vriend Shiva en nodigen hem uit om onze spullen te laten zien die we de aankomende dagen gaan uitdelen.

We bezoeken een naaiproject in Harnari. Tineke heeft zelf ook broeken gemaakt in Nederland om uit te delen in Chitwan. De vrouwen vinden het prachtig om te horen dat deze in Nederland gemaakt zijn door deze blanke vrouw. De broek wordt uitvoerig bestudeerd, en ons wordt uitgelegd hoe zij de broeken maken.

In Komroj gaan we op bezoek bij Balram. Deze man wordt al jaren door Project Nepal gesteund. Het is mooi om te zien hoe deze man is opgeknapt. Hij ziet er erg gezond uit. Leuk om te zien dat hij nu een stenen huisje heeft. We kunnen ons nog goed herinneren hoe het er in 2012 uit zag. Balram is goed verwend met een heerlijk warm fleece vest en een lekkere warme slaapzak voor zijn benen.

Bij veel landloze mensen delen we kleding uit, waarbij we in de meest schrijnende situaties terecht komen.

We mogen kleding uitdelen die gemaakt is door de dames van het naaiproject van Stichting Project Nepal.

We bezoeken het Day Care Center, waar we ook allerlei speelgoed uitdelen. Het is goed om te zien dat, hoe jong ook, de kinderen de basis wordt bijgebracht, zoals het handen wassen vóór en de tanden poetsen ná het eten.

Poncho’s gemaakt door familie Van Dijk zijn uitgedeeld in diverse dorpen.

We bezoeken de vijf weeskinderen van Project Nepal. Wat een zorg met en voor elkaar. En wat zijn deze kinderen blij met hun nieuwe kleding, schoenen en -niet onbelangrijk- de nieuwe rugzakken voor school. Hun huisje ziet er netjes en verzorgd uit, en het is fijn om te horen dat het project en Shiva goed op hun letten.

We maken een lange reis -ongeveer 200 km naar Madhi bij de grens met India. We rijden door 2 grote bossen en over veel onverharde wegen totdat we in het gebied Madhi belanden. We kunnen niet helemaal op de plaats komen die we gepland hadden met Shiva, maar ook in dit dorpje is onze steun van harte welkom.

We gaan kort even langs bij de moeder van Kangres. Het is heel duidelijk zichtbaar hoeveel verdriet deze vrouw nog elke dag heeft over het overlijden van haar dierbare zoon en man.

We bezoeken het naaiproject in Debauli, waar we 10 meter stof geven. En we bezoeken een hele boel landloze mensen.

Met Pradeep en Shusmitta maken we een speciale trip naar Meghauli om hun oma te bezoeken. Het is altijd weer een lange rit voor dat we er zijn, en als we er bijna zijn merken we dat de kinderen behoorlijk zenuwachtig zijn. Het is hartverwarmend om te zien hoe de kinderen hun oma in de armen vliegen en hoe oma ons begroet en nog herkent van 2 jaar geleden. Oma krijgt van ons een pakket met aardappelen, linzen, thee, zeep, wasmiddel, uien, zout en suiker. Ook de rest van de familie en de mensen die in de buurt zijn worden verwend met nieuwe kleding, pennen en potloden.

In 2012 bezochten we deze vrouw. Samen met haar kinderen leefde ze in deze boomhut. Dat vonden wij zo vreselijk dat we -eenmaal terug in Nederland- geld hebben gestort op de rekening van Stichting Project Nepal voor een betere huisvesting voor deze vrouw en haar kinderen. En dan is het prachtig om te zien dat het geld is omgezet in een voor Nepalese begrippen prachtig huisje.

Tenslotte zetten we het weeshuis in Sauraha goed in het zonnetje. We hebben 30 kilo aan rijst en 10 kilo aan linzen meegebracht, en nieuwe kleding en ondergoed voor alle kinderen. Het geeft zo'n goed gevoel als je na 2 jaar aan komt lopen en ze herkennen je nog. Geweldig! En een heel grote bewondering hebben we voor de moeder van het weeshuis die voor de kinderen zorgt.

Afscheid nemen doet altijd weer pijn. We hebben een vreselijk mooie tijd gehad in Chitwan. Het is geweldig om al die mensen blij te kunnen maken! Het is fijn dat Stichting Project Nepal zoveel goede dingen doet voor de mensen en ze steunen. Dat blijven wij ook zeker doen!

Jaap, Tineke & Christina van Dijk