Nieuwsbrief 28-10-2009

28-10-2009

1_2.png

Namasté allemaal, 
 
Na 6 weken thuis gezeten te hebben met twee gescheurde enkelbanden en een verdikte achillespees mag ik eindelijk a.s. vrijdag 30 oktober weer naar Nepal om enkele 17-daagse Nepal tours van FOX Vakanties te begeleiden. Op vrijdag 25 september moest ik terugkomen vanuit Kathmandu omdat ik aangereden was door een fiets-riksja... helaas! 
 
Tijdens mijn "rustperiode" in Nederland heb ik natuurlijk veel contact gehad met alle mensen in Nepal die verantwoordelijk zijn voor diverse projecten! Vanaf de bank met een laptop op schoot kun je veel regelen. Op dit moment zijn er vier vrijwilligers aan de slag in Kathmandu. 
 
Op de Bal Byabasayee School worden op dit moment klusjes gedaan door Johan. Er is veel achterstallig onderhoud aan het gebouw: de schoolbanken en stoelen wiebelen. Zijn vrouw Ryanne geeft hygiëne-lessen in diverse klassen op diverse niveaus. In Nederland werkt Ryanne als dokters-assistente.
 
Helga is weer terug in Nepal om orde op zaken te stellen in het weeshuis tegenover de Bal Byabasayee School. Er schijnen kinderen verdwenen te zijn en Helga gaat samen met haar man proberen te achterhalen waar deze kids zijn. Fantastisch werk! 
 
De vier vrijwilligers worden bijgestaan door de contactpersoon in Kathmandu, Jaya Ram Dulal. 
 
Enkele maanden geleden schreef ik over een man die was aangevallen door een neushoorn en daardoor een dubbel gebroken arm had. We wilden deze man een operatie aanbieden zodat hij weer normaal kan functioneren! Hij heeft diverse onderzoeken gehad in het hospitaal van Bharatpur en daaruit bleek dat het helaas niet mogelijk was om de arm recht te krijgen. Tulsi en ik hebben daarom besloten om de dochter van de man op kosten van het Rhino Project naar school te laten gaan in Sauraha. Kosten: 5 euro per maand. 
 
Ook hebben we een nieuw golfplaten dak met rietbedekking laten maken voor de hut van deze familie (de meeste mensen in Chitwan wonen in rieten hutten met lemen muren). De man was niet in staat om dit zelf te doen, laat staan het te betalen. De kosten van het dak waren 65 euro en verwacht wordt dat deze bedekking 10 jaar mee zal gaan! 
 
Afgelopen maandag ben ik naar de bank geweest om geld over te maken voor de ambulance voor het district Chitwan. De collectebussen en donaties leverden in totaal 1850,34 euro op - een mooi bedrag! Dit brengt, inclusief de 7.000 euro van Project Nepal, het totaalbedrag voor de ambulance op... bijna 9.000 euro. Nog 4.000 euro en dan komt de droom van dokter Rajendra uit. Ik weet zeker dat het gaat lukken!! 
 
Ik wil iedereen bedanken voor de donaties van afgelopen maand. Het is zo bijzonder dat wij met zijn allen een kleine verandering teweeg kunnen brengen in de miserabele omstandigheden van vele Nepalezen. Ik reis ik al tien jaren door Nepal en nog steeds word ik geraakt door de ellende waarin sommige mensen moeten leven. Maar hier en daar zie je vooruitgang en blije gezichten...

Wij hebben het zo goed in Nederland, ondanks de huidige situatie. Dit is niet te vergelijken met de omstandigheden waarin miljoenen Nepalezen moeten leven. 
 
Nogmaals bedankt voor alle giften. 
 
Met vriendelijke groeten, 
 
Angelique van Hoof