Mooie resultaten Nieuwsbrief 13 oktober 2021

13-10-2021

Namasté,

Ik hoop dat deze nieuwsbrief u allen in goede gezondheid bereikt.

Allereerst wil ik iedereen bedanken die de afgelopen maanden een donatie deed aan onze stichting. Spontane acties als kaarten- en koffieverkoop tijdens de 'kunstroute' in Zoutelande, AH bonnen-inzamelactie en pakketten met kleding. Grote donaties zijn binnengekomen en die zullen na overleg geïnvesteerd worden in naaicursussen, medische zorg, onderwijs en voorlichting over Covid-19. Ook wil ik u allen bedanken voor de lieve en hartverwarmende mailtjes en whatsapp-berichten. 

Op 14 maart 2020 ben ik vertrokken uit Kathmandu en sindsdien ben ik niet meer in Nepal geweest, heb ik geen rondreizen meer kunnen begeleiden zoals ik de afgelopen 17 jaar deed en ziet het leven er totaal anders uit. Het is een uitdaging om projecten op te starten of juist continue draaiende te houden. De ene week is er een lockdown en de andere week mag alles weer open en versoepelen de regels in Nepal. Ook mijn pleegkinderen heb ik sinds 14 maart 2020 niet meer gezien. Wel hebben we veel contact via mail, whatsapp en telefoon, maar dat is toch anders.

Sinds enkele maanden is er geen lockdown meer en kunnen wij ons kantoor en trainingscentrum openhouden. De naaicursussen en computertrainingen gaan door en worden bezocht door enthousiaste cursisten. 

Op 26 september waren in totaal 12.5 miljoen vaccinaties toegediend. 6.01 miljoen/ 21 % van de Nepalezen is volledig gevaccineerd. De regering heeft op 24 september het luchtruim weer gedeeltelijk geopend en toeristen zijn welkom. Waarschijnlijk vanwege het klimseizoen dat op 1 oktober begint. De kleurcode van Nepal is oranje. Het Chitwan District en de hoofdstad Kathmandu zijn kleurcode rood. 

Naaicursus in Doranghi 

In het dorpje Doranghi in het zuidelijke district Chitwan hebben 20 vrouwen hun basis naaicursus afgerond. Vanwege diverse korte lockdowns zijn de vrouwen er toch in geslaagd om hun certificaat te behalen.  Ons nieuw gerenoveerde atelier heeft diverse lokalen en er kan zelfs gewerkt worden in groepen zodat er meer afstand is tussen de cursisten. Op 15 september is een nieuwe groep van 20 vrouwen gestart met hun basis naaicursus die zes maanden zal duren. 

  

Basis- en gevorderden naaicursussen in Patan

Ook in Patan, het zuidelijk stadsdeel van Kathmandu, is de eerste groep met vrouwen die de basis naaicursus volgden van januari tot augustus in bezit van hun certificaat. Het doorzettingsvermogen en de flexibiliteit van deze vrouwen was groot. Tijdens enkele korte lockdown-periodes in Kathmandu was er geen les mogelijk, maar het certificaat werd toch binnen zes maanden door elke cursist behaald. Dit was mogelijk door twee lessen op één dag in te voeren. In de hoofdstad is de handhaving van een lockdown strenger dan in afgelegen gebieden zoals in Chitwan.

    

Op 15 augustus is in Patan alweer een nieuwe groep van 20 vrouwen gestart met hun basisopleiding tot kleermaakster. In deze groep zitten vrouwen uit de districten Nuwakot en Kothang en vrouwen van de Chepang stam. Diverse van deze vrouwen zijn bevrijd uit de prostitutie en enkelen van hen zijn verstoten door hun man of familie. Ze leven nu in opvangcentra, genaamd: New Venture Nepal en Deprived Woman Shelter Home en mogen daar één jaar gratis verblijven. Beide organisaties zijn gevestigd in Kathmandu. Wij hebben bewust voor vrouwen gekozen uit opvanghuizen. Na het behalen van een door de overheid goedgekeurd certificaat, kunnen ze uiteindelijk een onafhankelijk leven opbouwen. Wij zullen hen ook steunen met kleding voor hun kinderen en maaltijden tijdens de lesdagen.

Op 15 augustus zijn in Patan 10 vrouwen gestart met een gevorderden naaicursus. Tijdens deze opleiding krijgen ze les op industriële machines en leren ze jeans, jassen en designkleding maken. 

Gratis opleiding ondernemerschap voor vrouwen

Vanwege diverse lockdownperiodes tussen januari en juli van dit jaar was het voor alle vrouwen die bij ons de naaicursus volgden een hectische en pittige tijd. Daarom wilden wij iets extra's doen voor hen in de vorm van een opleiding. Eind augustus kregen 20 vrouwen in ons kantoor annex opleidingscentrum in Patan een driedaagse training 'ondernemerschap voor vrouwen'. Door middel van een stappenplan werd hen geleerd om een winkel of naaiatelier op te starten. Ook de Nepalese regels en wetten kwamen aan bod. De opleiding werd gegeven door een vrouw uit het bedrijfsleven die economie studeerde. Tijdens het uitreiken van het certificaat mochten hun kinderen meekomen. Alle cursisten en hun kinderen kregen een voedzame maaltijd met kip, groente, rijst en linzen. Voor de kinderen was er een kleine verrassing: enkele schriften, pennen en potloden. Tevens werd er nieuwe kinderkleding uitgedeeld die vanuit Nederland verzonden werd door Simon en Clary. Vanwege groot succes zullen wij deze opleiding voortzetten zodat de vrouwen meer kans maken op de arbeidsmarkt.

Deze driedaagse opleiding werd mogelijk gemaakt met een donatie van Stichting Dagunagadi uit Tilburg.

  

Voedsel distributie 26 juni Sishuan Lalitpur

Mijn schoonzoon Jogesh, heeft samen met Nischal onze veldwerker en diens broer een voedseldistributieprogramma verzorgt in de bergen van Sishuan waar wij al eerder hulp boden de afgelopen jaren. Rijstzakken van 30 kilo per stuk en linzen werden uitgedeeld in het dorpje Sahumara in de zuidelijke heuvels van Lalitpur District. Ook kregen enkele alleenstaande vrouwen en weduwen in Lalitpur rijst en linzen van ons.

  

    

Deze beide hulpacties werden mogelijk gemaakt met een donatie van Axel Benoït uit Straatsburg, Frankrijk. Tijdens zijn afstudeerjaar voor architect in 2016 liep hij twee maanden stage bij ons. Tevens was hij betrokken bij het ontwerp en de bouw van één van onze aardbevingsbestendige scholen. T.w. in Thulodurlung.

Leerlingen behalen SEE diploma

Leerlingen die wij sinds enkele jaren begeleidden zijn geslaagd voor hun SEE, schoolverlatings diploma, zoals dat in Nepal sinds 2 jaar genoemd wordt. Krishna Chaudhary uit Kumroj en Abishek Khatri uit Patan. Beiden jongens zijn nu 17 jaar en hebben een middelbaar schooldiploma. Abishek krijgt een studiebeurs vanuit de overheid, vanwege zijn excellente schoolresultaten. Krishna gaat op onze kosten een jaar hotelmanagement studeren. Beiden komen uit een zeer slechte gezinssituatie, hopelijk kan onderwijs een betere toekomst bieden voor beide jongens.

Debouli school

Sinds 8 weken is deze school weer geopend. Tot grote vreugde van de leerlingen. Er waren diverse korte lockdowns waardoor de leerlingen thuis huiswerkopdrachten konden uitvoeren. Omdat de meeste kinderen op deze school uit de lagere kaste komen hebben zij geen laptop om online lessen te volgen, zoals veel kinderen in Kathmandu dat wel hebben. De 20 kinderen die wij op deze school steunen met uniformpjes, schoenen, schoolmaterialen en elke dag een snack maken het goed. Anima heeft tijdens de lockdown contact gehouden met deze studenten en hun families.

  

Nieuw huis in Meghauli, Chitwan District

Op 2 april van dit jaar brandde het rieten huis van een oude man uit Meghauli af en wij besloten hem een nieuw onderkomen aan te bieden. Na diverse gesprekken over de bouw van een nieuw huis heeft hij besloten bij zijn zoon te blijven wonen. Dit vanwege de angst voor nog een brand. Het ingezamelde geld zullen wij nu gebruiken voor de bouw van een nieuw huis voor Susmittha en Pradeep Tamang uit Meghauli die wij als sinds 2009 steunen. Nadat hun moeder in 2008, hun grootouders in 2016/2018 stierven en hun vader ervandoor ging naar India werd het huis dat wij in 2010 bouwden voor deze familie in beslag genomen door een oom! Broer en zus Tamang leven sinds 2009 in een weeshuis in Sauraha, maar kunnen daar niet langer blijven. Wij zijn op zoek naar een stukje land van 1 katta (5 x 30 meter), om een degelijk huis voor hen te bouwen.

Opa, zijn zoon, diens vrouw en vier kleinkinderen ondersteunen wij maandelijks met rijst, linzen, zeep, tandpasta en kleding. De familie is niet in staat zelf te werken omdat de ouders doof en zwakbegaafd zijn. Hun drie kinderen krijgen sinds 2018 onderwijs op een privéschool in Meghauli. Alle drie de kinderen zijn goede leerlingen.

    

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof