Nieuwsbrief 11 mei 2018 Nieuwe koers

11-05-2018

Namasté,

Tussen maart en mei 2017 doneerden basisschool Het Mozaïek uit Drachten, stichting Kiwanis en nog enkele grote donateurs samen een bedrag van € 10.000,- voor de bouw onze vijfde aardbevingsbestendige school in het bergdorp Gushel, in de zuidelijke heuvels van Lalitpur. Plannen en bouwtekeningen werden gemaakt, de maandelijkse onderhandelingen met de overheid en het schoolbestuur begonnen positief. Maar na één jaar van gesprekken, bedreiging door het schoolbestuur en het verhogen van de bouwkosten door de lokale aannemer, van € 10,000,- naar € 20.000,- loopt dit vijfde bouwproject vast. Sinds de aardbeving van 25 april 2015 worden de regels constant aangescherpt en veranderd door de lokale overheid. Wij blijken niet de enige stichting te zijn die hiermee te maken krijgt. Gelukkig hadden wij als stichting sinds 2002 al tien overheidsscholen mogen renoveren en konden we na de grote aardbeving van 25 april 2015 vier aardbevingsbestendige scholen bouwen in afgelegen berggebieden. Daarom hebben wij als stichting het besluit genomen om deze school niet te herbouwen, maar voor een totaal andere aanpak en vernieuwd onderwijsproject te kiezen. 

In augustus en september 2017 doneerden velen van u samen een bedrag van € 12.000,- voor de slachtoffers van de grote watersnoodramp in het zuiden van Nepal. Noodhulp werd direct gegeven in de vorm van medische zorg, chloortabletten om water te zuiveren en schoolmaterialen voor 25 kinderen uit het landlozendorp Bagamara. Het bouwen en herbouwen van huizen voor slachtoffers van de watersnoodramp bleek erg moeizaam en stroef te gaan. (lees nieuwsbrief 24-1-2018)

Door de problemen met de bouw van de school in Ghusel en de bouw van nieuwe huizen voor slachtoffers van de watersnoodramp in Citwan ontstond bij mij het idee om beiden te combineren. Waarom niet een huis bouwen voor een weduwe met kinderen of alleenstaande moeder met kinderen! Deze kinderen te voorzien van onderwijs, schooluniform, schoolmateriaal en gratis medische zorg. Dit doen we immers al sinds 2009. Mooie voorbeelden daarvan zijn de 5 weeskinderen in Jankauli, Susmittha en Pradeep Tamang uit Meghauli, Sumit Chaudary uit Padampur kregen allen een huis, gratis onderwijs en gratis medische zorg. We gaan deze vorm van hulp uitbreiden. In feite bestond dit project al, maar had het geen naam.
 

Het  OHM PROJECT is een feit:  Onderwijs   Huisvesting   Medische hulp
 

Afgelopen maanden werden diverse huizen gebouwd voor slachtoffers van de watersnoodramp van augustus 2017. Hieronder de verhalen van weduwen en alleenstaande moeders met hun kinderen die in het OHM PROJECT zijn opgenomen:
 

Alleenstaande moeder Kusumi Mahato uit Sauraha 

Deze 35-jarige alleenstaande moeder met 2 kinderen verloor alles tijdens de ramp. Op 9 maart bezocht ik haar en haar kinderen die al 8 maanden onder enkele plastic zakken leven. Kusumi, heeft tuberculose en een auto-immuun ziekte. Haar dochter, Isa van 15, is gestopt met school om voor haar moeder te kunnen zorgen. Zoon Samir is 17 zit in klas 9. Haar man is weggelopen en Kusumi en haar kinderen zijn afhankelijk van hulp van buren. Vanaf 1 maart krijgen ze hulp en een extra bedrag voor de noodzakelijke medicatie. Kusumi en haar kinderen wonen sinds 31 maart in hun nieuwe comfortabele huis met toilet.

Kosten van hun huis inclusief een toilet: € 2.000,-

  Kusumi, Isa, Samir.jpgKusumi +children_0.jpg  

Weduwe Ganga Chaudari uit Debouli

Deze 32 jarige weduwe verloor haar man 5 jaar geleden. Ze heeft een zoon van 10 en een dochter van 7 jaar. Af en toe werkt ze als bouwvakker en verdient € 40,- per maand. Beide kinderen gaan naar de Debouli school, waar beiden sinds 2014 elke dag een maaltijd krijgen en gratis schoolkleding. De hulp wordt nu uitgebreid met medische hulp en extra geld voor goede voeding. 

Kosten van hun huis inclusief een toilet: € 1.600,-

weduweDe_0.jpg IMG-20180511-WA0019_0.jpg

Alleenstaande moeder Kaliya Mahato uit Doranghi

Deze alleenstaande moeder is door haar man verlaten. Ze bleef achter met 3 kinderen. Ze werkt in een wasserette en verdient € 60,- per maand. Ook deze kinderen zullen de hulp krijgen die ze verdienen.

Kosten van hun huis inclusief en toilet: € 1.400,-

IMG-20180412-WA0047.jpg IMG-20180511-WA0022_0.jpg

Familie uit Meghauli

Deze familie uit de onaanraakbare kaste met 3 kleine kinderen kozen voor een traditioneel huis. Opgebouwd uit 4 lagen betonblokken met daarop bamboe muren, gepleisterd met klei. Ook is een toilet gebouwd omdat het gezin hun behoefte moest doen in de jungle. Vader en moeder zijn analfabeet en doof. De kinderen van dit gezin zijn nog nooit naar school geweest. Binnenkort komt daar verandering in.

Kosten van hun huis inclusief toilet: € 1.000,-

nieuw huis Meghauli_2.jpg  Huisje familie in Meghauli_1.JPG

We zullen in de toekomst meer kinderen helpen in de vorm van onderwijs, huisvesting, kleding en gratis medische zorg. Het is beter om kinderen bij hun moeder te laten opgroeien in hun eigen omgeving dan in een internaat of weeshuis. Daarom onze keuze voor het OHM project.

Computerlessen Debouli

In 2014 werd er een computerlokaal gebouwd bij de Debouli school in het zuiden van Nepal. Enkele jaren werden computerlessen gegeven aan oud-leerlingen en leerlingen. Dit bleek zo'n groot succes dat we dit onderwijs project doorzetten. Momenteel wordt het klaslokaal opnieuw geschilderd, de computers worden vernieuwd of gerepareerd en per 1 mei was alles weer klaar om in gebruik genomen te worden. Een zéér succesvol project. Een donatie van € 1.250,- bijeengebracht door Hans en Frans, die wandelingen organiseerden in en rond Oirschot, zullen het mogelijk maken om het komende jaar computerlessen te geven aan alle 300 leerlingen van de Debouli school. 

soepwandelingcheque.jpg  computerclass.jpg

Hulp aan 20 kinderen Debouli

Onze 20 kinderen uit de schuldslavernij en zeer arme gezinnen, die onderwijs krijgen op de Debouli school, maken het goed. Dagelijks krijgen ze een maaltijd of snack en twee maanden geleden hebben deze 20 leerlingen en nog 20 andere leerlingen uit arme gezinnen een schooluniform en een mooie schooltas  gekregen.

uniformtassenDeboul.jpg

Zonne energie voor Nuwakot

In maart en april zijn wederom 43 families voorzien van zonne-energie in Nuwakot, in de bergen ten westen van Kathmandu. De totale kosten van de zonnepanelen, materialen, transport en loon van 2 ingenieurs was € 7.000,- Jaarlijks wordt ongeveer € 10.000,- geïnvesteerd in zonne-energie. Donaties zijn van Stichting Een Aarde  uit Asten en familie Willems.

solarapr18_0.jpg solarapril18_1.jpg

Boek te koop

'Mama, I am alive' ...zijn de eerste woorden die ik hoor vijf uur na de allesverwoestende aardbeving van 25 april 2015. Tevens is dit ook de titel van mijn boek over mijn leven als reisleidster, pleegmoeder en hulpverleenster in Nepal.  Te bestellen via mijn website. Kosten: € 19,95  Verzendkosten zijn € 4,25 Overmaken naar: Rabobank Deurne: NL 28 RABO 0104108002  ovv boek.

Tevens is mijn boek te koop bij Boekhandel Hub Berkers, Stationsstraat 42 in Deurne bij de afdeling, waargebeurde verhalen. De opbrengst van mijn boek gaat naar onderwijs voor kinderen uit de onaanraakbare kasten en kinderen uit de schuldslavernij.

20170530_133535-1_resized_0.jpg

Als laatste wil ik iedereen bedanken voor de overweldigende hulp aan Stichting Project Nepal. Er werden sponsorlopen georganiseerd door diversen van u en kledingpakketten verzonden naar Chitwan en Kathmandu. I.p.v. verjaardagen te vieren ontvingen wij donaties. Ook kregen we donaties uit een erfenis en via periodieke giften. Steeds weer hartverwarmend om hulp en donaties te ontvangen zodat ik de strijd tegen armoede voort kan zetten, samen met mijn team in Nepal.

Met zonnige groet,

Angelique van Hoof