Naaicursussen in Chitwan

Project:
actueel

De meeste vrouwen in Nepal zijn afhankelijk van hun man en werken thuis en op het land. Analfabetisme onder vrouwen is hoog en meisjes worden vaak al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt.

In december 2010 start Stichting Project Nepal met naaicursussen in 5 dorpen in het Chitwan district. Sinds de oprichting kregen meer dan 800 vrouwen een opleiding tot kleermaakster. Diversen van hen hebben nu een eigen winkeltje en weer anderen hebben een baan als kleermaakster. Door het geven van opleidingen aan vrouwen creëer je onafhankelijkheid.

2013-03-20 naailes in Bahamara 2.jpg

In 2014 hebben we in Dorangi, een dorpje in het zuidelijke Chitwan District, een naaiatelier gebouwd vanwege de grote behoefte aan deze naaicursussen. Elk jaar krijgen we honderden aanvragen van lokale vrouwen. Er wordt een strenge selectie gemaakt: alleen vrouwen uit de lagere kaste en vrouwen uit erbarmelijke situatie krijgen een gratis opleiding van 6 maanden.

DSC_0300_0.JPG

DSC_0294.JPG

2013-04-07 cursisten poseren.jpg

Op 1 december 2013 wordt ook in Patan gestart met naaicursussen. Ons nieuwe kantoor in Patan is uiterst geschikt vanwege lichte en ruime vertrekken. Deze opleidingen worden tussen 2014 en 2021 gefinancierd door Stichting Orange Angel uit Amsterdam welke rechtstreeks doneert naar onze zusterorganisatie in Nepal: All Angels Nepal. 

Het naaiatelier en alle naaicursussen in Dorangi, het zuiden van Nepal, worden sinds 2010 gefinancierd door Stichting Project Nepal.

In september 2017 ontving Stichting Project Nepal een donatie van € 4.000,- van Lenssen-Manders Mode uit Mierlo. Dit bedrag is voldoende om anderhalf jaar lang opleidingen te verzorgen in ons naaiatelier in Doranghi in het zuidelijke Chitwan District.

IMG_1385.jpg    diploma Doranghi 11 aug 2017_0.jpg

Een groep schoolkinderen van de Debouli school met hun nieuwe schooluniform gemaakt door onze cursisten uit Doranghi.  Maart 2018.

nieuwe uniformp Debouli_2.jpg

Hieronder een groep vrouwen die na hun opleiding van zes maanden hun diploma ontving. Dit was op 10 augustus 2018. In Doranghi, Chitwan worden per jaar twee groepen van twintig vrouwen opgeleid tot kleermaakster.

diploma uitreiking aug 2018.jpg

In maart 2019 zijn mijn pleegdochter Anima en ik in het Prasuti Griha Hospital in Kathmandu geweest om er aan 50 vrouwen, die net bevallen waren, kleding uit te delen. Hier bevallen dagelijks rond de 50 vrouwen uit de lagere kaste. De babykleding werd gemaakt door onze leerlingen van de naaicursussen uit Patan en uit Doranghi.

     

Naast de typische Nepalese babykleding kregen de vrouwen ook kleurrijke T-shirts uit Nederland. Tevens werden tientallen gebreide popjes, gemaakt door het dames-brei-team uit Ede, gedoneerd. Tijdens onze naaicursussen leren de studenten in zes maanden tijd om 30 items te maken. Dat zijn per jaar vele duizenden stuks kleding. Alles wordt bewaard en uitgedeeld waar nodig. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

     

Tussen juni en november 2019 is ons naaiatelier in Doranghi verbouwd. Eén extra lokaal, een extra raam en alles weer in de verf. Ook de vloeren zijn aangepakt. Er is gekozen voor linoleum. Ook de waterpomp en toiletten zijn opgeknapt. Vanwege onze jarenlange hulp in Chitwan heeft de regering een muur om het gebouw geplaatst voor de veiligheid van onze cursisten. Doranghi ligt in de bufferzône van het Chitwan Nationaal Park. Een confrontatie met wilde dieren is niet ongewoon en in de avonden werden er wel eens vernielingen aangericht door dronken personen. Ons naaiatelier wordt tevens gebruikt voor de wekelijkse vrouwenpraat groepen in Chitwan.

 

  

   

  

Eind oktober 2019 heeft onze stichting een donatie ontvangen van € 2.000,- van stichting Edushare040 die ophield met hun activiteiten in Nepal. Dit gehele bedrag komt ten goede aan de naaicursussen in Doranghi. Van dit bedrag kunnen we een groep van 20 vrouwen opleiden tot kleermaakster en 2 nieuwe naaimachines aanschaffen.

Op 14 februari 2020, tijdens de begeleiding van een 25-daagse rondreis India-Nepal, bezocht ik samen met mijn reisgezelschap ons naaiatelier in Doranghi. Hier samen voor het naaiatelier met de lokale gidsen Robin en Sukaram.

  

Nieuwe groep met dames die een naaicursus krijgen van januari t/m juli 2021

  

  

Allen behaalden hun certificaat.

    

In april 2022 bezocht ik samen met mijn pleegdochter Anima ons naaiatelier in Doranghi. 

    

De groep dames die in januari 2022 startte met een opleiding deed in juli 2022 examen.