Gratis medische hulp

Project:
actueel

Nepal kent geen sociaal stelsel en geen gratis medische zorg zoals in westerse landen. Voor veel arme mensen is medische zorg daarom onbereikbaar en onbetaalbaar. In veel afgelegen gebieden vertrouwen mensen op de sjamaan en de Goden. Sinds 2007 ontvangt dokter Rajendra Prasad Kharel uit Sauraha, Chitwan een maandelijkse donatie van Stichting Project Nepal zodat hij de allerarmsten gratis medische hulp kan verlenen. In zijn kliniek ontvangt hij dagelijks tussen de 80 en 100 patiënten.

19-12tm24-4-09 070.JPGnieuwsbrief 2011-06-10-02_0.jpg

IMG-20160614-WA0000_resized_1.jpg2012-12-15 Health Camp Sukambusi 4.JPG

Maandverband project Chitrassari

Wanneer meisjes menstrueren komen ze vaak niet meer naar school. Uit schaamte of omdat het van hun religie of cultuur uitgesloten is om deel te nemen aan het dagelijks leven. Bij diverse etnische groeperingen in Nepal is het de gewoonte dat een meisje of vrouw haar menstruatieperiode doorbrengt in een koeienstal omdat ze volgens de religie onrein is. Door deze onwetendheid missen veel meisjes onderwijs.

Sinds 2012 krijgt de overheidsschool in Chitrassari in het Chitwan District maandelijks maandverband en voorlichting. Deze acties hebben geresulteerd in hogere cijfers onder tienermeisjes en het volgend van de lessen óók tijdens de menstruatieperiode!

maandverband.jpg

Voorlichting en onderzoek naar kanker in het Chitwan District

In 2016 en 2017 werd in het Chitwan District, het zuiden van Nepal op zeven verschillende plaatsen onderzoek naar baarmoederhals- en borstkanker gedaan. Een gynaecoloog en diverse verpleegkundigen onderzochten in totaal bijna 1000 vrouwen. Voor deze 7 voorlichtingsdagen werd € 4.000,- gedoneerd.

Moldiv_1494339177249_resized.jpg

Dental & Health Camp januari 2017

In januari 2017 organiseerde Stichting Project Nepal een voorlichtings- en tandheelkundig programma in drie bergdorpen buiten de Kathmandu Vallei. 600 kinderen kregen voorlichting over tanden poetsen en hygiëne. Honderden tandenborstels en tandpasta werden uitgedeeld en er werden bij diverse kinderen tanden en kiezen getrokken. Vrijwilligers uit Nederland: Tandarts Ton Bogaard en zijn vrouw Ingrid en verpleegkundige Marjanne Wouda. Het Nepalese team bestond uit tandarts Bandana Khadka, Jogesh Shrestha, Nischal Kunwar en Lakpa Tamang leden van onze NGO All Angels Nepal.

Moldiv_1483939720353_resized.jpg Dental Camp januari 2017.jpg

DSC_0195.JPG  DSC_0234.JPG

Deze 65 jarige weduwe had een open botbreuk en liep 2 dagen zonder water en voedsel naar de kliniek van dokter Raj. Voordat ze door hem persoonlijk naar het ziekenhuis werd gebracht kreeg ze een bordje rijst

gebroken arm.jpg  hulp thuis.jpg

Hieronder een overzicht van foto's die ik kreeg van dokter Raj tussen 20 maart 2020 en 31 augustus 2021 In Nepal was diverse keren een lange lockdown vanwege Covid-19 infecties. Raj raakte zelf ook besmet, maar knapte gelukkig na een week weer op en kon weer aan het werk. Vanwege de slechte hygiëne en het niet naleven van de regels werd maandenlang voorlichting gegeven. Dokter Raj kreeg diverse keren een grote donatie om gratis medische zorg te kunnen verlenen aan de allerarmsten. Ook heeft hij samen met zijn broer Dipender diverse voedselhulp acties opgezet in o.a Narayanghat, Sauraha, Ratnanagar en Rapti. Ook daarvoor doneerden onze stichting grote bedragen. Verslagen inclusief foto's kunt u zien bij "Nieuwsbrieven" voedseldistributie.

   

    

  

Tijdens de lockdown zijn de straten verlaten. 

   

Voor meer actuele foto's en verhalen zie de nieuwsbrieven.