Nieuwsbrief 03-09-2007

03-09-2007

Namasté allemaal, 
 
Na 6 rondreizen door Noord-India, Zuid-India en Nepal ben ik enkele weken in Nederland om uit te rusten! Mijn volgende rondreizen zullen zijn op 28 september, 19 oktober en op 30 november... alle naar India/Nepal. Eindelijk kan ik dan weer mijn kinderen bezoeken en een kijkje nemen op de Bal Byabasayee School in Kathmandu. Daar vinden op dit moment veel veranderingen plaats! 
 
Ik heb een vrijwilliger voor deze school gevonden: Ellen, 30 jaar, afgestudeerd aan de TU en lerares op een middelbare school in Den Bosch, had het lef deze uitdaging aan te gaan! Na diverse gesprekken, vele e-mailtjes en enkele ontmoetingen is zij op 23 augustus vertrokken naar Kathmandu. Gedurende de eerste dagen heeft ze Kathmandu verkend en vorige week is ze begonnen op de Bal Byabasaye School. 
 
Momenteel begeleidt ze leerlingen in de nieuwe bibliotheek van de school. Ook is ze al enkele dagen aan het onderhandelen met de leraren over de aankoop van nieuwe schoolmaterialen. Het is namelijk de bedoeling dat Ellen natuurkunde lessen gaat geven. Ze heeft 500 euro van Project Nepal gekregen om samen met de leraren en het schoolhoofd nieuwe schoolmaterialen te kopen. Er is nog nooit natuurkunde gegeven omdat er geen materialen voor deze lessen beschikbaar waren. Ellen gaat met deze 500 euro de juiste materialen kopen en een lesprogramma samenstellen. Na haar vrijwilligersperiode kunnen de leraren dan volgens deze moderne lesmethode blijven werken! 
 
Vanochtend ontving ik een e-mail van Ellen waarin ze de onderhandelingen met de leraren beschreef. Vele kopjes Nepalese thee moeten gedronken worden tijdens deze onderhandelingen. De schoenen staan buiten om het tapijt niet te bevuilen en er wordt veel ja-geknikt en ernstig gekeken! En wat natuurlijk erg belangrijk is... Hoe kunnen we zoveel mogelijk materialen kopen van de te besteden 500 euro? Dus op dit moment is Ellen nog druk bezig.  De situatie in Nepal is op het moment vrij rustig. Gelukkig maar, want het was 10 jaar lang vrij onstabiel hier. Nog steeds is de levensstandaard één van de laagste ter wereld en het gemiddelde jaarinkomen is niet hoger dan $ 200 tot $ 400 per jaar. Maar het Ministerie van Toerisme doet er alles aan om de toeristen weer naar Nepal te krijgen.  
 
Nu is het zelfs mogelijk om de Mount Everest te beklimmen buiten het zomerseizoen; de beste tijd is van maart tot mei. De kosten zijn dan $ 50.000 per persoon De weersomstandigheden zijn in deze periode optimaal. Maar nu is het dus mogelijk om het gehele jaar te klimmen. Het weer is meestal extreem slecht, ijzig koude temperaturen en veel sneeuwstormen woeden rond de top. Dit jaar bereikten 530 klimmers de top. Het hoogste aantal sinds 1953, toen Sir Edmund Hillary en de Nepalees Tenzing Norgay Sherpa als eersten de top wisten te bereiken. Acht van 's werelds veertien hoogste pieken liggen in Nepal, dat bijna 1800 bergtoppen kent boven de 5500 meter; ruim 300 van de 1800 toppen mogen beklommen worden.  Wie Nepal wil bereizen op een veilige maar toch avontuurlijke manier... FOX Vakanties heeft tegenwoordig 17-daagse rondreizen door NEPAL.  In september reis ik weer naar Nepal en zal de scholen bezoeken. Ook zal ik dan geld overhandigen aan het hoofd van de Bal Byabasayee School en de Amariyoti School. De afgelopen maanden heb ik diverse donaties mogen ontvangen en dit geld gaat mee naar Nepal... Het bedrag is ongeveer 2000 euro!! 

Geweldig hè?! De 5000 euro van de sponsorloop is al overgemaakt in juni van dit jaar. De scholen hebben er klaslokalen van gebouwd en nieuwe schoolmaterialen van gekocht. De laatste 500 euro van de sponsorloop gaat Ellen, de vrijwilligster, deze maand uitgeven aan materialen voor natuurkunde lessen.  

Met vriendelijke groeten, 
 
Angelique van Hoof