Nieuwsbrief 05-05-2014

05-05-2014

Namasté, 

Op 29 maart zijn de studenten van Helicon MBO Helmond/De Groene Campus uit Helmond weer uit Nepal vertrokken, waar ze een ongelooflijk mooie tijd hebben gehad. Ze hebben veel werk verricht op de Bal Byabasayee Kendra School in Kathmandu en de school in Debouli (Chitwan), beide overheidsscholen.

 Ook werden uitkijktorens opgeknapt in Chitwan National Park, twee toiletten gebouwd in Bagamara Village (een landlozendorpje) en een keuken voor de weduwe van Bharat Pandey (mijn collega die werd gedood door een neushoorn op 12 september 2013), en een gebouw van het Rode Kruis werd geschilderd. 

1_3.jpg

Zowel de Nepalese studenten als de lokale bevolking is dankbaar voor alle hulp die de 15 studenten en 4 leraren van De Groene Campus gaven. 
 
Nieuwe vrijwilligers 

In 2011 werkte fysiotherapeut Henk drie weken bij dokter Raj in Sauraha. Deze positieve ervaring heeft Henk doen besluiten dit jaar terug te keren naar Nepal samen met Ineke, zijn partner (ook fysiotherapeute). Ze werkten de hele maand april in Chitwan. Ineke heeft o.a. een Woman's Health Camp gehouden in samenwerking met een gynaecologe uit Kathmandu. Vrouwen  werden voorgelicht over zwangerschap en de eventuele problemen die daaruit voort kunnen vloeien. 

1_10.png

Zowel Ineke als Henk hebben onbeschrijfelijk veel kunnen betekenen voor de lokale bevolking en waren een grote steun voor dokter Raj. 

Hun reisverhalen kunt u lezen op: www.sauraha-inekeenhenk.waarbenjij.nu 

Computerklas in aanbouw 

Op de overheidsschool in Debouli (Chitwan) is gestart met de bouw van een computerklas. Volgens Suk gaan de werkzaamheden "super fast". Binnen enkele weken zal alles klaar zijn en zullen er 12 computers geplaatst worden. 

1_2.jpg

Vanaf eind mei zal Jos Mennen, net afgestudeerd, als vrijwilliger gaan werken op deze overheidsschool. Jos zal enkele maanden gaan wonen in een Nepalees gezin en daar waar nodig hulp gaan bieden voor Stichting Project Nepal. 
 
Nood-oproep 

Dinesh Mahato (24 jaar) lijdt aan een hartkwaal. Hij is ober en moet samen met zijn vader, die timmerman is, een gezin van 8 personen onderhouden. 

1_1.jpg

De familie is arm en kan een hartoperatie absoluut niet betalen. Maar als hij niet geopereerd wordt zal hij sterven!! Ik kreeg gisteren een mail van dokter Raj die - samen met Suk - Dinesh begeleidde naar het ziekenhuis in Bharatpur. Na een grondig onderzoek door de cardioloog bleek dat hij een open-hart operatie moet ondergaan. 

Er is 2.000 euro nodig voor deze operatie... 
Veel geld... maar Dinesh is pas 24 jaar...

Mocht u Dinesh willen steunen, vermeld dan "Dinesh" bij uw donatie.  
  
Light for Education 

Anima en ik willen proberen om in enkele dorpjes en gehuchten in de Kathmandu Vallei waar geen elektra is, zonnepanelen te gaan plaatsen zodat kinderen toch veilig hun huiswerk kunnen maken in de avonduren! 

Dit bijzondere project is goedgekeurd door de regering en we proberen nu geld in te zamelen voor 70 huishoudens (350-400 mensen). 

Het gaat over de armste gezinnen in dorpen en gehuchten waar geen elektra is, totaal geen voorzieningen zijn en waar de kinderen op overheidsscholen les krijgen. Veel kinderen hebben brandwonden opgelopen, als de kaars waarbij ze studeren omvalt en hun rieten huisje in lichterlaaie zet! 

Wij strijden voor een veilige omgeving voor de kinderen. En we hebben 10.000 euro nodig zodat we 70 gezinnen kunnen voorzien van duurzame energie. 
  
Bedankt voor uw hulp en donaties 

Wederom wil ik iedereen bedanken voor de donaties aan Stichting Project Nepal, de kledingpakketten met mooie nieuwe kleding, voor de brieven, mailtjes met tips en positieve opmerkingen. 

We kunnen het leven van veel mensen een stukje aangenamer maken door onze hulp. 

Blijf Stichting Project Nepal steunen zodat we nog meer directe hulp kunnen geven. 

Zonnige groet,

Angelique van Hoof 

1_9.png