Nieuwsbrief 25-04-2016

25-04-2016

Namasté,

Vandaag is het precies één jaar geleden dat er in Nepal een allesverwoestende aardbeving plaatsvond en Nepal van de ene catastrofe in de andere belandde. De regering bedenkt nog steeds hoe ze het beste het gedoneerde geld kan uitgeven en de getroffenen wonen nog steeds in tentenkampen zonder stromend water, zonder sanitaire voorzieningen en zonder hoop op een stabiele toekomst.

De economie van Nepal is voor 30% afhankelijk van toerisme. Vóór de aardbeving bezochten jaarlijks gemiddeld 800.000 buitenlandse toeristen het land. Helaas is dit nu met 65% teruggelopen. De wegen zijn gerepareerd, de hotels schoon en veilig en in Kathmandu is alles weer zoals vóór de ramp. Helaas zijn wel diverse oude tempels en historische gebouwen ingestort. Chitwan en Phokara zijn niet getroffen door de aardbeving.

De afgelopen maanden begeleidde ik twee schitterende 21-daagse rondreizen door India en Nepal voor FOX Verre Reizen van ANWB en ben ik acht dagen in Kathmandu geweest voor diverse meetings met Anima, Jogesh en onze teamleden. We maakten plannen, bezochten enkele families die hulp van ons kregen na de aardbeving en we openden onze school in de bergen.

Opening eerste aardbevingsbestendige school in Jaisisthok

Na 10 weken hard werken is onze eerste aardbevingsbestendige school geopend in Jaisistok: de Panchakanya Lower Secondary School. Op 14 maart ben ik samen met mijn vriend Remko, Jogesh, architect Sanjeev Thapa en onze twee veldwerkers Samir en Bibas naar het bergdorp Jaisisthok afgereisd. Over slechte en smalle bergpaden.

Alle kinderen stonden met bloemetjes te wachten, muzikanten begeleidden ons naar de nieuwe school en zowel dorpsbewoners als leerkrachten waren bijeengekomen voor de openingsceremonie. Zoals dat in Nepal gebruikelijk is met lange speeches, zang en dans.

Uiteindelijk mocht ik het lintje doorknippen en was de school officieel geopend.

IMG-20160314-WA0013.jpg

IMG-20160523-WA0002_0.jpg

IMG-20160523-WA0004.jpg

Totale kosten van deze school:  12.000 euro. Hiervan werd 7.000 euro bijeengebracht door fysiotherapie Bennenbroek uit Heeze, en 5.000 euro door diverse kerken in Nederland.

Start tweede aardbevingsbestendige school

Op 25 april 2015 werden ook 3 van de 4 schoolgebouwen van de Shree Balmukunda Lower Secondary School in Bukhel-6 in de zuidelijke heuvels van Lalitpur totaal verwoest.

Na de aardbeving kregen wij het verzoek deze school in zijn totaliteit te herbouwen. Na vele gesprekken met de overheid en bouwtekeningen door onze architect Jayanta Shrestha (de broer van Jogesh, mijn schoonzoon) konden we afgelopen maand eindelijk het goede nieuws brengen. Op 18 april jl. werd gestart met de bouw.

Vorig jaar werd na de aardbeving een bedrag van 15.000 euro  bijeen gebracht door de werknemers van ANWB en FOX Verre Reizen van ANWB. Dit bedrag zal in zijn geheel worden besteed aan deze school. Het nog ontbrekende bedrag van 1.000 euro komt uit giften van diverse andere sponsoren.

Pannenkoekenactie voor Nepal

In pannenkoekenrestaurant "De Duivelsberg" (Berg en Dal) is vorig jaar een heel leuke actie op touw gezet na de aardbeving: "Pannenkoeken eten voor Nepal".

Onze stichting werd voorgedragen door Bert en Magda Strijen. Zij maakten een India/Nepal rondreis met FOX Verre Reizen van ANWB en ik was destijds hun reisleidster.

Het bedrag van 250 euro zal besteed worden aan schoolmaterialen voor de nieuwe school in Jaisisthok.

Zonnepanelen voor het kantoor van All Angels Nepal in Patan

Slechts 40% van de bevolking in Nepal heeft toegang tot elektra. Maar vanwege droogte en een tekort aan waterkrachtcentrales is er maar beperkt elektra voor die 40% van de bevolking. In de droge periode maar 12 uur per dag.

Tijdens de naai-opleidingen kunnen de naaimachines maar enkele uren per week gebruikt worden vanwege de beperkte toegang tot elektra. Stichting Project Nepal heeft een groot zonnepaneel geplaatst zodat de machines optimaal gebruikt kunnen worden, en ook Anima en haar team optimaal kunnen werken op kantoor. Kosten: 1.500 euro

Naai-atelier in Chitwan

Vanwege het grote succes van de naaicursussen voor vrouwen in het jungle dorpje Doranghi gaan wij ons atelier uitbreiden. We zullen een stuk aanbouwen zodat de dames meer ruimte hebben, en we starten hier volgende week mee. Kosten: € 1.000,-

2015-03-15 sewing training house in Dorangi, Chitwan.jpg

nieuwsbrief 2016-06-10 naaiatelier in Doranghi2.jpg

DSC_0300.JPG

Derde aardbevingsbestendige school

Vorige week kregen wij het verzoek een kleine basisschool te herbouwen in het bergdorp Gairithok in het zwaar getroffen Kavré District, ten oosten van de Kathmandu Vallei. Dit is een school waar kinderen les krijgen tot klas 5. Sinds 31 mei 2015 krijgen 91 kleine kinderen lessen in de buitenlucht omdat de school totaal verwoest is door de aardbeving.

Het hoofd van de school was ten einde raad omdat de regering had laten weten over 4 jaar terug te komen en dan misschien iets voor deze schoolkinderen te kunnen doen! Wij willen vóór het regenseizoen daar een nieuwe school gaan bouwen. Twee gebouwen met daarin 6 lokalen, uiteraard weer van aardbevings-bestendige materialen en milieuvriendelijk.

Kosten: 8.000 euro

Wie helpt ons deze school te bouwen?   Steun de kinderen....

Dankbaar

Ik wil iedereen die het afgelopen jaar een donatie deed voor de slachtoffers van de aardbeving vanuit de grond van mijn hart bedanken.

Tijdens de openingsceremonie van onze eerste aardbevingsbestendige school werd ik overvallen door emotie bij het besef dat wij Nederlanders hebben kunnen bijdragen aan de toekomst van veel Nepalese kinderen in zéér afgelegen berggebieden. Kinderen dansten en zongen van vreugde omdat ze weer naar school konden.

Er was niet alleen in dit bergdorp vreugde, maar overal waar ik kwam waren mensen weer positief en hadden geloof in de toekomst door de hulp die ze kregen van ons.

Zonnige groet,

Angelique van Hoof