Nieuwsbrief 21 maart 2022

21-03-2022

Namasté,

Ik hoop dat deze nieuwsbrief u allen in goede gezondheid bereikt.

Sinds 19 februari is het weer mogelijk naar Nepal te reizen. De kleurcode is van oranje naar geel gegaan en alles is in Nepal open en bereikbaar. Het wandel- en klimseizoen begint in maart en hopelijk reizen veel toeristen richting Nepal. Veel hotels hebben hun kamers gerenoveerd en ze zijn klaar om toeristen te ontvangen. 

Donaties 2021 op website

Zoals elk jaar heb ik het donatieoverzicht toegevoegd op deze website.  Bij het kopje 'donaties' is per jaar een overzicht te vinden van donaties van 2012 t/m 2021. Ondanks de pandemie en alle lockdowns is er in 2021  € 34.629,- in 470 donaties binnengekomen op de rekening van Stichting Project Nepal. Ik wil iedereen die een donatie deed aan onze stichting hartelijk bedanken. Alle donaties groot of klein, anoniem of periodiek waren erg welkom.

Naaicursussen en computertraining in Patan

De naaicursussen voor beginners en gevorderden in ons opleidingscentrum/ kantoor in Patan, het zuidelijk stadsdeel van de hoofdstad, zijn weer begonnen. 20 dames voor de beginnerscursus en 10 dames voor de gevorderdencursus. De beide opleidingen duren 6 maanden en tijdens de opleiding zullen de cursisten 33 items leren tekenen en maken. Na de opleiding volgt een examen met een door de overheid erkend certificaat.

  

Ook onze computertrainingen zijn weer begonnen. Zoals voorgaande jaren zullen ook dit jaar weer enkele groepen jonge mensen starten met een basis computertraining. De lessen zullen ook gegeven worden in Patan. Zoals voorgaande jaren krijgen meisjes voorrang!

Nieuwe ramen en een nieuwe leerkracht voor naaiatelier Doranghi, Chitwan

Enkele maanden geleden werd ons naaiatelier vernield door enkele jongens die te veel cannabis gerookt hadden. Midden in de nacht hebben ze stenen door de ramen gegooid en er was veel schade. Alle ramen zijn intussen vervangen. Tevens er is voor elke raam een ijzeren raamwerk gemaakt ter beveiliging.

  

Sinds half februari hebben we een nieuwe leerkracht voor de naaicursussen in Doranghi. Verschillende vrouwen hadden geklaagd dat de leerkracht bepaalde vrouwen uit een bepaalde kaste voortrok. Er ontstond een nare situatie en Anima, mijn pleegdochter, heeft een vacature geplaatst. Afgelopen maand is de nieuwe leerkracht begonnen, ze heet Asha en krijgt een goed salaris van 15.000 NR/€ 115,- per maand.

Voedzame lunches en nieuwe laptops voor onze leerlingen in Debouli, Chitwan

Sinds 2014 hebben wij een lunch-project voor kinderen uit erbarmelijke omstandigheden. Dit is op de Debouli school in het zuiden van Nepal. 20 Leerlingen uit de laagste kaste voorzien wij dagelijks van een maaltijd omdat hun ouders of verzorgers niet voldoende geld hebben om de kinderen te voeden. Omdat er sinds enkele maanden een nieuw schoolhoofd aangesteld is op de Debouli school, krijgen de kinderen tegenwoordig een voedzamere lunch. Elke dag een ander menu: Melk & Brood. Aardappels & Chhanu. Fruit. Momo's. Chowmein. Geslagen rijst en curry. De leerlingen zijn enorm blij met de gevarieerde maaltijden. Deze maaltijden voor 20 leerlingen worden mogelijk gemaakt met een donatie van € 1.000,- per jaar. Tevens krijgen deze twintig kinderen elk jaar een winterjas.

  

In 2014 bouwden wij een computerlokaal voor deze school inclusief 10 laptops, stoelen, banken en ventilatoren voor de warme zomermaanden. Sinds die tijd is er een computerleerkracht aangesteld om de leerlingen te onderwijzen. In 2018 renoveerden wij het computerlokaal, kochten enkele nieuwe laptops en werden de muren geschilderd.  Ter uitbreiding van de computerlessen heeft het schoolhoofd zelf enkele nieuwe laptops gekocht voor het computerlokaal. Sinds er een nieuw schoolhoofd is verloopt alles vlekkeloos.

  

Gebreide sokjes uit Nederland

Op 3 februari doneerde Anima, mijn pleegdochter, gebreide sokjes in Smritri Charity in Thimi, Bhaktapur. In dit opvanghuis bevallen vrouwen van de laagste kaste. Vaak verstoten door de familie en geen geld om babykleding te kopen. Dank aan alle breidames uit Limburg, Woubrugge, 't Gooi en Haarlemmermeer. Tevens kregen de jonge moeders ieder enkele stuks babykleding gemaakt door onze dames van de naaicursus uit Patan.

   

   

Slachtoffers overstromingen ontvangen rijst en nieuwe kleding

Jaarlijks worden in onze naaiateliers in Patan en Doranghi duizenden stuks kleding gemaakt door onze studenten. Deze kleding wordt bewaard en wanneer er rampen zijn in Nepal brengen wij kleding en voedsel in gebieden waar wij projecten hebben lopen. Op dinsdag 15 februari vertrok ons veldteam naar Nawalpur, nabij het Chitwan District. Daar zijn hele heftige overstromingen en aardverschuivingen geweest en mensen zijn alles kwijtgeraakt. Ze leven nu in tenten, hun huizen zijn verwoest. In totaal 18 families werden voorzien van rijst, linzen en nieuwe kleding.

   

   

    

Kindhuwelijk 

Sinds het begin van de oprichting van onze stichting voorzien wij veel kinderen van onderwijs op privéscholen. Dit omdat daar beter onderwijs gegeven wordt dan op een overheidsschool. Wij streven ernaar om vooral meisjes een goede kans te geven, maar dit blijkt soms een onmogelijke opgave. Cultuur, religie en armoede blijken dé ingrediënten te zijn om vroegtijdig te stoppen met onderwijs.

Op 23 januari is Sanghi, een meisje van vijftien jaar, spoorloos verdwenen van school. Ze was sinds maart 2018 een leerlinge in ons OHM project. (Onderwijs, huisvesting en medische hulp). Mijn pleegdochter Anima bezocht haar regelmatig op school en Anima had ook contact met haar moeder. Haar vader is in 2018 gestorven en haar zusje werd uitgehuwelijkt toen ze dertien jaar was! Ze komt uit een slecht milieu, maar Sanghi vond school leuk en ze maakte er vriendinnen. Ze wilde graag verpleegster worden en wij wilden haar daarin stimuleren en haar opleiding betalen. Op 23 januari verdween Sanghi van school en na weken zoeken zijn wij erachter gekomen dat ze in het huwelijksbootje gestapt is met een negentienjarige jongen. Sanghi heeft elk contact verbroken met school en met Anima die haar begeleidde. 

 Door kindhuwelijken wordt de oneindige cirkel van armoede in stand gehouden

Ik wil iedereen bedanken voor de gulle donaties, voor de kledingpakketten en voor de steun aan Nepal.

Zonnige groet,

Angelique van Hoof