Nieuwsbrief 15-02-2016

15-02-2016

Namasté,

Op 28 december zijn we begonnen met de bouw van een aardbevingsbestendige school van milieuvriendelijke materialen in Jaishisthok, ten oosten van de Kathmandu Vallei. De prefab materialen zijn ingekocht in Kathmandu en het was een hele klus om alles met trucks naar het bergdorp te vervoeren. Na enkele dagen konden de lokale bouwvakkers starten met het maken van de staalconstructies van 3 gebouwen waarin 10 klaslokalen zullen komen.

Omdat we bouwen met milieuvriendelijke materialen die aardbevingsbestendig zijn is een andere bouwmethode vereist dan wanneer beton en stenen gebruikt worden. De geperste platen die gebruikt worden zijn licht van gewicht,  geluidwerend en zullen de kou buiten houden in de winter dankzij de goede isolatie.

Mijn pleegzoon Samir en schoonzoon Jogesh gaan elke week naar het dorp om de bouwwerkzaamheden te fotograferen en te begeleiden.

Familie van Dijk naar Nepal

Sinds 2010 reizen Christina van Dijk en haar ouders bijna jaarlijks naar Nepal om in de dorpen waar wij als Stichting hulp bieden, kleding uit te delen. Elk jaar doneert deze familie honderden kilo's nieuwe kleding aan onaanraakbare en landlozen families. Dit jaar stonden Chitwan, Kavré District, Bhaktapur en Bhattedanda op het programma.

Stichting Project Nepal in de krant

Op 11 februari stond er een groot krantenartikel in het Eindhovens Dagblad over mijn reizen naar Nepal, de eerste ontmoeting met mijn zes pleegkinderen en het tot stand komen van Stichting Project Nepal. Dank aan Rob de Bruyn die verantwoordelijk was voor het schrijven van dit mooie artikel.

IMG_2348.jpg

Grenzen tussen India en Nepal weer open

Sinds 10 dagen zijn de grensblokkades tussen India en Nepal weer opgeheven. Op 7 februari passeerden 800 trucks de grootste grensovergang bij Ruxaul-Birgunj met goederen voor Nepal.

Nepal krijgt 70% van haar goederen uit India. Sinds 23 september 2015 kwamen slechts af en toe enkele trucks Nepal binnen. Nepal verkeerde in een complete chaos. Kook-gas, benzine, diesel en medicijnen waren niet meer te krijgen. Op de zwarte markt moesten torenhoge prijzen betaald worden voor voedsel en kook-gas wat zéér schaars bleek.

Dat de grenzen eindelijk weer open zijn is erg goed voor de economie van Nepal. Hopelijk komt nu de hulpverlening ook weer op gang. Het is namelijk bijna 10 maanden geleden dat de allesverwoestende aardbeving van 7.9 op de schaal van Richter Nepal trof. Nog steeds wachten tienduizenden mensen op hulp. Nog steeds heeft de regering weinig tot niets gedaan om haar bevolking te helpen. In de bergen zijn de problemen het grootst vanwege de winterkou, grote tekorten aan dekens, medicijnen en voedsel. Veel kinderen zijn gestorven aan onderkoeling.

Wij als Stichting Project Nepal en All Angels Nepal blijven ons inzetten voor de allerarmsten.  Ondanks de problemen in Nepal, ondanks de vreselijke corruptie waartegen wij vechten, willen wij hulp blijven bieden in zeer afgelegen gebieden. In Nepal is een ander ritme dan in Nederland en dat maakt werken soms erg lastig.

Maar onze eerste aardbevingsbestendige school is bijna klaar en de tweede zal binnenkort gebouwd gaan worden.

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof