Nieuwsbrief 13-02-2017

13-02-2017

Namasté,

Op 8 januari was het eindelijk zover. Na maanden van voorbereidingen, materialen verzamelen, e-mails en meetings kon ons eerste Dental & Health Camp in Nepal van start gaan.

Ons Nederlandse team bestond uit Ton Bogaard (gepensioneerd tandarts), zijn vrouw Ingrid, Marjanne Wouda (verpleegkundige) en ik. Ton en Ingrid runden ruim 35 jaar lang de tandartspraktijk Lelystraat in Ridderkerk. Hun ervaring kwam heel goed van pas.

IMG-20170414-WA0008.jpg

Bepakt met ruim 150 kilo bagage arriveerden we op 6 januari in Kathmandu. Niet alleen brachten we vanuit Nederland tandheelkundige materialen mee, maar ook kinder- en babykleding en voetbalshirts voor een landlozendorp in Chitwan.

Ons Nederlandse team werd bijgestaan door een ijzersterk Nepalees team, bestaande uit: tandarts Bandana Khadka, Karishma Shrestha, Nischal Kunwar en Jogesh Shrestha (manager van onze NGO All Angels Nepal in Kathmandu). Karishma en Nischal, leden van onze NGO, hielpen met het geven van voorlichting en fungeerden als tolk. De allereerste dag van dit tandheelkundig project werden we bijgestaan door dokter Rajendra Prasad Kharel. Zijn ervaring en informatie was erg welkom. Helaas moest hij daarna vanwege vergaderingen in het Bharatpur Hospital weer terug naar Chitwan.

In zes dagen tijd bezochten we drie overheidsscholen in de bergdorpjes Dalchoki, Nallu en Chaughare in de zuidelijke heuvels van het Lalitpur District. Elke ochtend reden we twee tot drie uur in een jeep over zéér slechte wegen om de afgelegen dorpjes op 2.000 meter hoogte te bereiken.

De klaslokalen werden omgebouwd tot tandartspraktijk en klas voor klas kreeg voorlichting over het tanden poetsen en de persoonlijk hygiëne. Alle leerlingen van peuterklas tot klas 12 waren erg enthousiast en oplettend. Na de voorlichting  werden in totaal 573 leerlingen en enkele leerkrachten onderzocht. In totaal 73 tanden en kiezen werden getrokken; bij 29 studenten en enkele leerkrachten werd tandsteen verwijderd.

Na onderzoek kreeg iedereen een tube tandpasta en een tandenborstel.

15895331_1032706953507913_1683744974526795440_n.jpg

Een week na onze hulp is ons Nepalese team teruggekeerd naar deze drie dorpjes om te informeren of alles nog goed was. De schoolhoofden waren bijzonder blij met onze hulp en geen enkel kind had problemen gehad na het trekken van een tand of kies of het schoonmaken van hun gebit. Fijn om te horen; immers, de omstandigheden in de Nepalese bergdorpen zijn primitief, onhygiënisch en armoedig.

Na dit Dental & Health Camp zijn Ton, Ingrid, Marjanne en ik naar het zuiden van Nepal vertrokken. Tandarts Ton en zijn vrouw Ingrid hebben genoten van de omgeving en maakten een jeepsafari door Chitwan Nationaal Park. Marjanne en ik bezochten alle weeskinderen die sinds 2008 door Stichting Project Nepal geholpen worden. Ook brachten we een bezoek aan ons naaiatelier in Doranghi en aan onze kliniek in Sauraha. Tenslotte deelden we baby- en kinderkleding, schitterende voetbalshirts en lederen voetballen uit in een landlozendorp.

Terug in Nederland kijken we allemaal terug op een zéér geslaagd project waarbij bijna 600 kinderen en lokale mensen voorlichting, tandheelkundige hulp, een tandenborstel en tandpasta kregen. In elk dorp kregen we de volledige medewerking en voor Nepalese begrippen verliep alles ordelijk.

Deze vorm van hulpverlening zal zeker een vervolg krijgen omdat het direct effect heeft en voor de toekomst veel ellende kan besparen.

Dit Dental & Health Camp is mogelijk gemaakt door:

  • Donaties van oud-patiënten van tandartspraktijk Lelystraat in Ridderkerk.
  • Donatie van Samhealth B.V. uit Maarn.
  • Donatie van 150 tandenborstels en tandpasta van MBO-leerlingen van de tandartsassistentenopleiding in Amersfoort.
  • Donatie van 150 geplastificeerde A4-posters met tandenpoetsinformatie voor kinderen, eveneens van bovenstaande MBO.
  • Donatie van 20 tandartshaakjes voor de verwijdering van tandsteen door de Praktijk voor Mondhygiëne Lilian Schouten uit Deurne.
  • Donatie van 2.000 tongspatels door Christina van Dijk.

Bovendien heeft de firma Meeuwis uit Meijel 11 nieuwe voetbalshirts en 4 lederen voetballen gedoneerd.

Stichting Project Nepal blijft zich inzetten voor
de allerarmsten, de landlozen en de onaanraakbaren

 

Met zonnige groet,

Angelique van Hoof