Nieuwsbrief 24 december 2020

24-12-2020

Namasté,

Ik hoop dat deze laatste nieuwsbrief van 2020 u in goede gezondheid bereikt.

Na het grote tiendaagse festival Dasain en het driedaagse Tihar/Deepwali festival in oktober/november leek Covid-19 even vergeten. In de Kathmandu Vallei zijn veel besmettingen, maar het openbare leven is tijdens beide festivals weer volledig op gang gekomen. De overheid heeft de middelen niet om mensen op te vangen of de juiste medische zorg te geven en heeft besloten gewoon alles open te gooien omdat 2.5 miljoen mensen zonder werk zijn en sterven van de honger i.p.v. Covid-19. Winkels, restaurants, bars, kantoren en zelfs de nachtclubs in Thamel zijn sindsdien weer geopend. Ook alle scholen in de Kathmandu Vallei zullen op 25 december hun deuren openen. 

In Chitwan, het zuiden van Nepal, waar minder besmettingen zijn, zijn de scholen sinds begin november alweer geopend. De naaitrainingen in ons nieuw verbouwde naaiatelier in Doranghi zijn op woensdag 18 november weer opgestart.  Eindelijk kunnen de cursisten hun opleiding voltooien.

 

In de toeristenplaats Phokara is het weer drukker met lokale, maar ook internationale toeristen. Outdoor sporten als paragliden, mountainbiken, hikings en raften zijn weer gestart. Volgens diverse lokale reisbureaus is reizen in Nepal geheel veilig...! Wel eerst 7 dagen in quarantaine wanneer je het land binnenkomt.

12 Voedselhulp acties

Door Covid-19 heeft onze stichting sinds 22 maart minder projecten kunnen uitvoeren. Gelukkig hebben we dankzij uw gulle donaties tussen 19 september en 13 november in totaal 12 keer voedselhulp kunnen bieden. In totaal konden we bijna 10.000 kilo rijst uitdelen in 6 gebieden: T.w. Sindupulchowk, Kavrépulchowk, Nuwakot, Kathmandu, Lalitpur, en Chitwan. Honderden families hebben ieder 30 kilo rijst en 1 of 2 kilo linzen gekregen. Ook werden honderden maaltijden bereid en uitgedeeld op straat aan daklozen, in bergdorpen, in een bejaardentehuis en een tehuis voor gehandicapten.

Foto's van deze 12 hulpacties zijn te zien op deze website bij de nieuwsbrieven: voedselhulp 

Maandverband project in Kumroj Chitwan

In Nepal is het in veel afgelegen dorpen nog gebruikelijk, dat wanneer vrouwen menstrueren, ze enkele dagen in de koeienstal doorbrengen. Koken, een tempel bezoeken of naast je man slapen is uit den boze vanwege bloedverlies. Vrouwen worden gezien als onrein. Meisjes verzuimen elke maand enkele dagen of stoppen met onderwijs. Door voorlichting te geven in afgelegen gebieden en op scholen verandert er langzaam iets in Nepal. Sinds 2012 doneert onze stichting geld voor de distributie van maandverband op enkele scholen in Chitwan. 

Op zaterdag 28 november was er grote voorlichtingscampagne in het jungle dorp Kumroj. Dokter Raj (die weer helemaal genezen is van Covid-19) en enkele lokale verpleegkundigen verzorgden deze campagne.  

 

Covid-19 en de gevolgen voor NGO's in derdewereldlanden

Sinds maart 2020 zijn veel stichtingen en NGO's (Niet Gouvernementele Organisatie) in de problemen geraakt doordat donaties minder werden of opdroogden. Veel hulporganisaties zijn al gestopt met hun werk in derdewereldlanden en daardoor zijn veel mensen van hulp verstoken. Verschillende grote hulporganisaties spreken van een 'hongerpandemie' die uitgebroken is in veel derdewereldlanden. 

Onze stichting is klein en ook wij kregen te maken met de gevolgen van deze vreselijke pandemie. Na maanden van stilte in Nepal en volledige lockdown van 6 maanden is er weer beweging in het land. Ons kantoor annex opleidingscentrum is sinds twee maanden geopend en wij zijn bezig met nieuwe plannen voor 2021. Grote projecten zoals het aanleggen van drinkwatervoorzieningen en zonne-energie moeten we helaas tijdelijk opschorten. Basisonderwijs en vervolgopleidingen voor kinderen, computertrainingen, naaicursussen in Chitwan en medische hulp zullen doorgang krijgen. Samen met mijn pleegdochters Anima en haar man Jogesh, Anita en Sanghitta, onderzoeken we de mogelijkheden die binnen ons bereik liggen. 2021 zal een jaar vol uitdagingen worden. We zullen in bescheiden vorm onze werkzaamheden voortzetten.

Ambulance

Na 11 maanden van onderhandelingen is dokter Raj nog steeds bezig om de ambulance de grens over te krijgen. De Nepalese overheid is niet echt flexibel en verzint telkens weer een nieuwe regel waardoor de invoer bemoeilijkt wordt. Sinds enkele jaren bestaat Nepal uit 7  i.pv. 77 districten, daardoor zijn de ambtenaren nog niet helemaal ingewerkt en is niet duidelijk via welk district welke papieren ingediend moeten worden. Dokter Raj heeft zelfs een stichting in het leven moeten roepen om de overheid te overtuigen dat de ambulance voor medische hulp gebruikt zal worden en niet voor privédoeleinden. Maar Raj en ik blijven positief en hopen dat de ambulance snel in ons bezit zal zijn.

Pakketten verzenden naar Nepal

Sinds enkele weken is het weer mogelijk pakketten te verzenden naar Nepal. De verzendkosten voor een pakket van 10 kilo zijn gestegen van € 50,- naar € 85,- vanwege Covid-19 en nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Mocht u kinderkleding willen verzenden gelieve naar dit adres:  Anima Shrestha              

                                                                                                      Kathmandu  Nepal                  

Op het pakket de tekst:    For delivery call Anima Shrestha. Mobile: 9841 09 58 61

Adreswijziging Stichting Project Nepal

Per 11 december 2020 heeft onze stichting een nieuw post- en bezoekadres: 

TARWEAKKER  17  

3773 BS   BARNEVELD

Als laatste wil ik iedereen bedanken die ons steunde in 2020.  Dankzij u konden wij dit jaar toch hulp bieden en dankzij uw gulle giften herstarten wij onze hulp aan onze schoolkinderen, wezen en moeders. Hoe lang deze pandemie nog voortduurt is onbekend. Maar zolang ik de mogelijkheden heb, blijf ik me samen met mijn pleegdochters Anima, Anita en Sanghitta en ons veldteam inzetten voor vrouwen en kinderen in Nepal. 

      Ik wens u allen liefdevolle feestdagen samen met familie of vrienden en een gezond 2021

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof