Nieuwsbrief 24-05-2007

24-05-2007

Namasté allemaal, 
 
Het is alweer even geleden dat ik een nieuwsbrief schreef over het wel en wee in Nepal. Ik heb goed nieuws... er is een sponsorloop geweest voor de kinderen en de scholen in Nepal. 
 
Op 4 september 2005 ben ik in Den Bosch geweest om te praten met een 'werkgroep van kerken'. Deze werkgroep wilde informatie over mijn project in Nepal. Maar ze hadden al een ander goed doel dat ze wilden steunen en misschien in 2006 of 2007 zou mijn project meer geluk hebben! En dat was geluk.... 
 
In september 2006 heb ik een vergadering gehad met het schoolbestuur en de ouderraad van basisschool De Matrix. Een pittig gesprek met veel vragen over het project, de situatie in Nepal en komt het geld wel goed terecht? Ik heb alles in de strijd geworpen om deze school ervan te overtuigen dat het een zeer waardevol en zuiver project is. Alles gaat naar de kinderen die het nodig hebben. 
 
Op 15 december 2006 ben ik de hele dag op basisschool de Matrix geweest om in elke klas iets te vertellen over hoe kinderen in Nepal leven, wat ze eten, hun kleding, interesses en over de toekomst! En over het verschil tussen Nederlandse en Nepalese kinderen. Het was enorm boeiend om te horen wat voor vragen de Nederlandse kinderen hadden. In totaal ben ik in 15 klassen geweest en heb volgens mij wel 380 vragen beantwoord.
 
30 maart 2007... de dag van de sponsorloop. Vóór de school ligt een prachtige vijver met een wandelpad. Dit was het parcours van 400 meter. Er was een tent met informatie over Nepal, spullen uit de wereldwinkel en er was de hele dag muziek. Enkele vrijwilligers zorgden ervoor dat de kinderen netjes hun rondjes liepen en veel ouders moedigden de kinderen aan. De meeste kinderen waren erg enthousiast en liepen vele rondjes rond de vijver. Elk kind had een stempelkaart en voor elk rondje kregen ze een stempel... en 25 eurocent... Er waren kinderen die wel 10 rondjes liepen. Geweldig was het!
 
Vorige week kreeg ik bericht van de directrice van de school. Ze hadden het geld geteld en het was een ongelooflijk bedrag van 5.000 euro. Ja... daar werd ik even stil van. Ik heb de brief wel 4 keer gelezen, en het bedrag stond er na de vierde keer nog steeds!! Ik was de hele dag in de wolken... en heb de directrice gevraagd of ik al wat geld mocht overboeken naar Nepal.  
 
Afgelopen week heb ik al 2.000 euro overgemaakt naar de Bal Byabasayee School en dit geld wordt gebruikt voor de bouw en inrichting van enkele klaslokalen. 
 
Ook heb ik 1.500 euro overgemaakt naar de Amariyoti School in de bergen. Ook zij willen het geld gebruiken voor inrichting van de klaslokalen, boeken en materialen. 
 
En 500 euro heb ik overgemaakt naar een leraar. Dit geld wordt gebruikt om enkele kinderen uit de laagste kasten naar school te laten gaan. Het zijn 4 meisjes onder de 10 jaar uit de Rai kaste. Zij wonen met hun vader en moeder in Kathmandu en zijn 2 jaar geleden gevlucht voor het Maoïstische geweld in de bergen. Zij wonen in een kamer van 4x4 meter en hebben helemaal NIETS!! Dus deze 4 meisjes krijgen een kans. Ze worden al bijna 2 jaar gesteund door mij. 
 
En nog enkele andere kinderen die zonder het project geen kansen zouden hebben. Er blijft natuurlijk nog geld over!.

Ik heb nog meer GOED nieuws! Er komt op 1 september een vrijwilligster naar de Bal Byabasayee School om 1 of 2 maanden les te geven! Ellen is jong, gemotiveerd, heeft de TU gedaan en is in het dagelijkse leven lerares op een middelbare school. Ze gaat natuurkunde/scheikunde geven, en krijgt 500 euro mee om schoolmaterialen te kopen voor het geven van deze lessen. Aan natuur- en scheikunde  wordt op de Bal Byabasayee School nauwelijks aandacht geschonken omdat er geen schoolmaterialen zijn. De kinderen moeten proefjes kunnen doen en boeken hebben. Die komen er nu dankzij de sponsorloop!! 
 
De laatste 500 euro neem ik mee naar Nepal en geef die aan de directeur van de Bal Byabasayee School wanneer ik die in oktober zal bezoeken. Ik weet zeker dat het geld goed zal worden besteed. Ik werk al enige tijd met deze twee scholen samen en al het geld dat ik achtergelaten heb is goed terechtgekomen.   

Met vriendelijke groeten, 
 
Angelique van Hoof