Nieuwsbrief 29-03-2007

29-03-2007

Namasté allemaal, 
 
Na twee rondreizen door India en Nepal en 8 dagen Kathmandu ben ik weer terug in Nederland. Het waren drukke en indrukwekkende weken. Vooral omdat de situatie in Nepal bar en bar slecht was.
 
Ik ben tussen 23 februari en 2 maart op de scholen geweest en heb samen met de leraren besproken wat en hoe het geld besteed zal worden (zie overige nieuwsbrieven van februari 2007). 
 
Afgelopen week ben ik ook nog op Bal Byabasayee School geweest. Het hoofd vertelde me dat er vanwege de stakingen, opgelegd door de maoïsten, geen normale lessen gegeven kunnen worden en ook de examens die in deze tijd van het jaar moeten plaatsvinden hinder ondervinden van deze toestanden.
 
Zoals jullie in de krant misschien gelezen hebben, zijn er op 19 maart in de Terrai, bij Chitwan, 27 mensen vermoord en 40 zwaar gewond geraakt tijdens politieke bijeenkomsten van de Maoïstische partij en de plaatselijke politieke partij. Naar aanleiding van deze onlusten zijn er stakingen in het hele land ontstaan. 
 
Dit heeft grote gevolgen voor de bevolking. Vrachtverkeer met voedsel bestemd voor Kathmandu stond te rotten op de wegen. Tankwagens met benzine uit India stonden vast. In Kathmandu stonden soms 1000 taxi's, bussen en trucks, te wachten op benzine die maar niet kwam! Maar donderdag 22 maart zou er een konvooi van 25 tankwagens onder begeleiding van het Nepalese leger vanaf de Indiase grens naar Kathmandu rijden.
 
In Kathmandu zijn toeristen uit hun hotels gezet door de Maoïsten! Het Everest hotel, Radisson en Hyatt, de bekende vijf-sterren hotels moesten hun deuren sluiten en de toeristen buiten zetten binnen enkele dagen!! De maoïsten wilden hogere lonen voor het hotelpersoneel. De arbeiders werden uit de hotels gehaald, met als gevolg dat de toeristen ook gedwongen werden om een ander hotel te zoeken. Het hotelpersoneel verdient voor een lange dag werken slecht 100 rupee (1 euro 20)... 
 
Dit alles heeft ook gevolgen voor de kinderen in Nepal en de scholen. Als de ouders nog minder verdienen houden ze de kinderen van school. Als er geen schoolbussen kunnen rijden vanwege benzinetekort, kunnen de kinderen die ver weg wonen niet naar school.  Vanwege de vele stakingen zijn de scholen gesloten, dus de kinderen krijgen niet de gelegenheid om iets te leren!!! 
 
En dan nog maar niet te spreken van de vele zwerfkinderen in Kathmandu. Deze kinderen zijn verstoten door hun ouders vanwege de armoede of de ouders zijn vermoord of gestorven! In Kathmandu is een groepje jongens tussen de 6 en 12 jaar dat leeft tussen en met de zwerfhonden. Ze zijn verwilderd, snuiven lijm tegen de koude en de honger, lopen altijd op blote voeten, zijn zó vreselijk vies, zitten onder de luizen en schurft en slapen op een bepaald kruispunt in de stad. Ze liggen 's avonds tegen de zwerfhonden voor de warmte. Het is een vreselijk beeld dat ik niet van mijn netvlies krijg... Deze jongens zijn zo verwilderd, totaal vervuild en verslaafd dat ze volgens hulpverleners nooit ouder dan 10 of 12 jaar zullen worden. Graag zou ik deze kinderen ook helpen, maar ik weet niet waar ik beginnen moet!

Gelukkig gaat het met de kinderen op de Bal Byabasayee School, de Puja school en de Amariyoti School erg goed. Het is een begin, een druppel, een beetje hoop...  
 
Wanneer iemand van jullie in Nepal zou willen werken als vrijwilliger op één van de scholen... A.U.B. bel of mail me. Hulp is hard nodig! Iemand met doorzettingsvermogen, inlevingsvermogen en lef! Het enige dat je nodig hebt is een retourvlucht naar Kathmandu.
 
De website wordt door velen van jullie bekeken en gesponsord... GEWELDIG BEDANKT! Voor de toekomst van vele Nepalese kinderen, voor de toekomst van Nepal. In februari heb ik 3000 euro gegeven aan de Bal Byabasayee School en de Amariyoti School. Maar er is weer geld binnengekomen op de Nepalrekening en ik zal z.s.m. geld overmaken naar de Bal Byabasayee School voor schoolmaterialen en de afwerking van enkele klaslokalen. 
 
Fijne lentedagen en groetjes, 
 
Angelique van Hoof