Covid-19 update en voedselhulp 19-20 september

22-09-2020

Namasté,

Ik hoop dat deze nieuwsbrief u in goede gezondheid bereikt

Nadat de overheid van Nepal besloot de strikte lockdown half augustus op te heffen schoten de infecties in Nepal weer omhoog. Ons kantoor, dat sinds 22 maart gesloten was, mocht in augustus weer open. Helaas was dit van zeer korte duur, want op 21 augustus werd voor de tweede keer een strikte lockdown ingevoerd. Op 21 augustus waren er 30.483 besmettingen en 137 doden te betreuren. Erg laag in vergelijking met Nederland en andere westerse landen. Gelukkig, want Nepal heeft maar 3 beademingsapparaten en nauwelijks medische voorzieningen voor 29 miljoen inwoners.  Op 17 augustus zou de luchtvaart weer opgestart worden, maar dit werd uitgesteld naar 31 augustus! Dit gold ook voor alle landsgrenzen! Deze blijven gesloten tot nader order.

Naast deze Covid-19 crisis had Nepal nog steeds te kampen met de moesson, die dit jaar erg heftig was in de maanden juli en augustus. Op 21 augustus maakte de overheid bekend dat er vanaf het begin van de moessonperiode 245 mensen zijn verdronken en vele tientallen vermist.

Op 8 september waren er 48.138 infecties en 306 doden. Tevens kreeg ik die dag foto's van Anima toegezonden van hulpacties opgezet door jonge mensen in Kathmandu, omdat de overheid geen compensatie geeft aan mensen die alles kwijtgeraakt zijn. Bij Ratna Bus Park, het centrale busstation van Kathmandu, wordt dagelijks aan honderden mensen rijst en één fles mineraalwater uitgedeeld. De mensen die hier elke dag komen zijn alles kwijtgeraakt: hun baan en inkomen, maar ook hun huis en hun huisraad. Vele gezinnen leven op straat en velen van hen zijn na maanden zonder werk en rondzwerven uitgehongerd en verzwakt geraakt. Mensonterende situaties in de straten van Kathmandu. (Onderstaande foto's: The Kathmandu Post).

  

                           

Ook van dokter Raj kreeg ik soortgelijke foto's. De overheid doet erg weinig en daarom zijn Nepalezen zelf in actie gekomen. Begin september hebben de Nepalese Lion's Club uit Sauraha en enkele lokale ondernemers uit Chitwan geld ingezameld. Onder leiding van de broer van dokter Raj hebben zij in twee dagen tijd 800 maaltijden uitgedeeld bij de Shiva tempel aan rivier De Narayani bij Narayanghat, de hoofdstad van het Chitwan District. (Onderstaande foto's gemaakt door: Dipender Prasad Kharel)

   

          

Op 17 september heeft de overheid besloten de lockdown op te heffen en tevens belasting te gaan heffen om zo de staatskas te spekken. Dit tot ongenoegen van de gehele bevolking. Veel mensen zijn dagloners en zitten zonder werk. Ze kunnen nauwelijks in hun dagelijkse onderhoud voorzien, laat staan dat ze belasting kunnen betalen aan de huidige corrupte regering. Ook de vele boeren zijn in moeilijkheden geraakt door de lange lockdown omdat de regering hen verbood dagelijks op het land te werken. De boeren voelen zich in de steek gelaten en krijgen geen compensatie. In het uiterste westen van Nepal hebben de boeren daar een oplossing voor gevonden. Ze zijn massaal overgegaan tot het verbouwen van marihuana en opium in plaats van groente. Officieel is dit verboden in Nepal en er staan ook hoge boetes op, maar de boeren moeten overleven. (The Kathmandu Post 16 september)

Alsof Nepal niet genoeg ellende heeft te verduren, vond er in de vroege ochtend van woensdag 16 september een aardbeving plaats van 5.3 op de schaal van Richter bij Kodari. Deze grensplaats ligt 100 km ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu, waar de beving overigens gevoeld werd. Hier waren afgelopen maanden diverse aardverschuivingen vanwege de heftige regenval. Dit gebied wordt naar verhouding veel vaker getroffen door aardbevingen dan de rest van Nepal.

Voedselhulp in Narayanghat

Naar aanleiding van diverse lokale hulpacties hebben dokter Raj en ik besloten om namens Stichting Project Nepal een tweedaagse voedselhulpprogramma op touw te zetten. Op donderdag 17 september boekte ik € 300,- over naar de rekening van dokter Raj. Op zaterdag 19 en zondag 20 september werd er bij de Shiva tempel aan de oever van rivier de Narayani in Narayanghat een voedselhulpprogramma verzorgd onder leiding van dokter Raj en een aantal studenten uit Sauraha en omstreken. Gekozen is voor de sloppenwijken van Narayanghat, waar veel dagloners zonder een stukje land wonen. In totaal hebben we in twee dagen tijd bijna duizend mensen een maaltijd kunnen aanbieden. 

De maaltijd voor deze dakloze, werkloze dagloners en hun familie, bestond uit rijst met linzen en groente. Onderstaande foto's gemaakt door: dokter Raj (Rajendra Prasad Kharel).

  

  

 

 

 

Tijdens het aankomende nationale festival DASAIN willen we nogmaals een grote actie opzetten. Ons doel is om drieduizend mensen een maaltijd te geven. Dit festival is tussen 20 en 28 oktober.

                                                     .......WIE HELPT ONS........

                    Voor € 0,31 / 43 Nepalese ruppee kunnen wij één maaltijd aanbieden.

Stichting Project Nepal

Rabobank Deurne: NL 20 RABO 01139 46 953    ovv: "gratis maaltijd' 

Dankbaar

Hier in Nederland hebben we goede medische voorzieningen, prachtige ziekenhuizen, WW-uitkeringen, subsidies, voedselbanken, kinderopvang en vele andere moderne voorzieningen. Dat lijkt allemaal vanzelfsprekend en normaal. Maar wanneer je de verhalen hoort uit derdewereldlanden over de pandemie daar, dan besef je eigenlijk pas hoe goed wij het hier in Nederland hebben. Sinds maart krijg ik veel informatie uit Nepal en telkens besef ik dat wij in Nederland erg veel vrijheid hebben in vergelijking met bijvoorbeeld Nepal of andere landen waar een strikter beleid is.

Ik besef dat ik niet de hele wereld kan redden, maar ik ben erg dankbaar met uw donaties zodat ik af en toe een actie op touw kan zetten in Nepal. Onze stichting kan op het moment niet alle projecten uitvoeren, maar we proberen toch te doen wat we kunnen, zoals het geven van medische hulp, onderdak en gratis voedsel. De toekomst van vele stichtingen is erg onzeker tijdens deze pandemie. Gelukkig heeft Stichting Project Nepal reserves en een grote groep betrokken donateurs en kunnen we tijdens deze vreselijke pandemie blijven helpen.

Vriendelijke groet,

Angelique van Hoof