Nieuwsbrief 19-05-2013

19-05-2013

Namasté,

Na 3 maanden weer terug in Nederland van 4 India/Nepal trips van FOX Vakanties; de komende maanden zal ik in Nederland vertoeven. In de afgelopen maanden heeft ons team natuurlijk niet stil gezeten en er zijn weer verbluffende dingen gebeurd in Chitwan.

Huisje voor Balram Bhandara

2 jaar geleden brak Balram zijn rug. Hij lag 1 jaar op een bed totdat wij hem een rolstoel gaven en een aangepast toilet zodat hij zich wat zelfstandiger kon bewegen. April jl hebben we een huis voor hem en zijn familie gebouwd. Hij leefde in een rieten lekkende hut samen met zijn vrouw, 2 dochters en zijn ouders (4X4 meter). Nu hebben we in 3 weken tijd een schitterend stenen huis voor Balram en zijn familie gebouwd.

Anonieme donatie voor educatie slavenkinderen
In Nepal werken 40.000 meisjes en jongens bij families om de schulden van hun familie af te betalen. Dit is meestal huishoudelijk werk, werken op het land en in sommige gevallen verrichten ze echte slavenarbeid. Deze kinderen worden "slavenkinderen" of Kamayan kinderen genoemd; ze gaan niet naar school en komen niet meer uit hun situatie omdat de schulden "nooit" afbetaald worden!

Vorig jaar kon Tulsi 8 meisjes die al vanaf hun vierde werkten in een familie die hen "opkocht" educatie bieden.
In maart kregen we een gulle gift en intussen heeft ons team diezelfde 40 meisjes nog één jaar gratis educatie aangeboden en zijn er weer enkele kinderen opgespoord die binnenkort ook naar school mogen!
Ook zijn we bezig om diverse kinderen vrij te kopen uit hun erbarmelijke situatie. In India en Nepal is dit afbetalingssysteem (“kamaiya”) nog niet uitgebannen. Namens alle Kamaiya kinderen wil ik de familie bedanken die een grote donatie deed speciaal voor deze kinderen.

Best project… Best banner
Stichting Project Nepal heeft een onderscheiding gekregen voor een "schoonmaakactie".
Tulsi organiseerde een Rally langs vele dorpen om plastic in te zamelen en de bevolking bewust te maken van het plastic probleem in de jungle. Daarbij wonnen we een Districtsprijs voor het goede idee en onze prachtige banner. Het opgehaalde plastic werd bovendien nog gerecycled!
Deze actie zullen we elk jaar gaan herhalen.

Naai-opleidingen voor vrouwen
Sinds maart lopen ook de naaicursussen boven verwachting goed. De vrouwen zijn zó gemotiveerd! Naast hun huishoudelijke werk, het werk op het land en het verzorgen van de familie maken ze 2 kledingstukken per week. Ze krijgen elke week stoffen, en leren van de kleermaker hoe ze mbv patronen kledingstukken maken kunnen.


Beauty Parlour training

In het dorpje Chitrasari wordt sinds maart 2013 aan 15 meisjes en vrouwen een opleiding gegeven tot schoonheidsspecialiste/kapster. Denk hierbij aan nagels lakken, haren knippen/verven/invlechten en het opmaken van de jonge bruidjes in het junglegebied met henna-schilderingen etc.
In Nepal is het gewoonte, wanneer meisjes trouwen, dat niet alleen het bruidje, maar ook alle vrouwen in de familie henna-schilderingen op hun handen en voeten krijgen voor de trouwerij. Er was een tekort aan goed opgeleide dames die al deze handelingen konden uitvoeren en ons team zorgt voor een training van 6 maanden. Hierna kunnen de vrouwen een praktijk oprichten en de kost verdienen.
De donatie voor deze training komt van stichting Orange Angel uit Amsterdam (www.orangeangel.nl).

Anita Shrestha
Zoals jullie weten had mijn pleegdochter op 28 januari een vreselijk ongeluk - zij verbrandde haar gezicht, hals, borst, schouders, handen en armen. Na 8 dagen op de IC en 8 dagen in quarantaine moest ze nog enkele weken in het ziekenhuis blijven en werd vervolgens naar huis gestuurd.
Sinds eind februari verblijft ze bij haar zusjes Anima en Summitta in het dorpje Gatthaghar, waar ze nog steeds verzorgd wordt. Eindelijk hebben we nu een dokter gevonden die haar goed helpt. Ze krijgt nu fysiotherapie omdat haar wonden aan het verkleven zijn. Ze heeft nog een lange weg te gaan…
 
Iedereen die zich inzet voor onze stichting… hartelijk bedankt!
Donaties, kledingpakketten, acties in een kerk, anonieme donaties, brieven, mailtjes, vrijwilligers in Nepal… onze stichting loopt zo fantastisch! Mede door uw inzet en betrokkenheid kunnen we veel mensen een betere toekomst geven. Het is overweldigend!

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof