Nieuwsbrief 02-05-2010

02-05-2010

Namasté allemaal,

Zomaar even een mailtje uit Chengdu, China!

Ik ben na de India/Nepal tour bij mijn kids op bezoek geweest, wat erg leuk was en gelukkig kon ik op 1 mei naar Chengdu vliegen. Niet omdat ik zo gek op China ben, maar vanwege het feit dat het in Kathmandu erg onrustig is! Sinds enkele weken zijn er weer veel Bhanda's in Nepal, stakingen in bepaalde gebieden in het hele land. Het hele openbare leven ligt dan stil. Scholen, winkels en overheidsgebouwen zijn gesloten en iedereen is op zijn hoede voor eventuele rellen en demonstraties van "De Maoïsten".
Die zijn weer erg aktief in het land, met name in de KTM Vallei! Ze hebben 12 jaar lang het land onveilig gemaakt en nu - 26 dagen voordat de grondwet vastgelegd moet worden - zijn ze weer verdomd aktief.

Vorige week hebben ze alle scholen verplicht om te sluiten. Ze hebben 6 schoolbussen in brand gestoken. Anima die op vrijdag examen moest doen kwam op school en de Maoïsten hadden de school bezet! Dit was haar eindexamen voor dit jaar... ze weet niet wanneer het nu MAG van de Maoïsten!
 
Pushpa Kamal, aanvoerder en woordvoerder van de Maoïsten, wil dat parlementslid Kumal aftreedt anders wordt het totale staking. De Maoïsten willen weer terug in de regering. Vorig jaar is Pushpa vrijwillig afgetreden vanwege een politiek conflict en vanwege zijn vreselijk corrupte gedrag.

Op 1 mei was het Dag van de Arbeid. Op die dag zouden er demonstraties gehouden worden in KTM.
Pushpa Kamal had in totaal 3 miljoen jonge mensen opgeroepen om naar Kathmandu te komen vanuit de bergdorpen. Ik weet niet of het er zoveel zijn geworden maar ik vond het de dagen vóór 1 mei erg luguber in de stad. Er marcheerden en zongen duizenden jonge jongens en meisjes door de stad met rode vlaggen met hamers en sikkels!!! Overal stonden politietroepen, jeeps met grof geschut en veel soldaten in hoogste staat van paraatheid!

Veel mensen verwachten een revolutie!!! Ik hoop het niet! We wachten maar af... Ik denk dat ik Kathmandu net op tijd verlaten heb...

Maar goed, ik ben dus op 1 mei van Kathmandu via Lhasa naar Chengdu gevlogen. Heel vroeg in de ochtend werd ik al naar het vliegveld gebracht door een goede vriend Phin. Omdat er rellen verwacht werden mocht ik van hem niet alleen gaan en hij escorteerde mij... uitgerust in een blauw trainingsjack!!
Op zich niets bijzonders, maar de jonge oproerkraaiers dragen dit in deze dagen allemaal! Zo, zei Phin, nu denken ze dat wij één van hen zijn en hebben we geen problemen om door de controles te komen!!
Maar gelukkig was het op 1 mei om 7.00 uur in de ochtend nog vrij rustig. Mijn vlucht ging op tijd en na 12 uur in de lucht, op de luchthavens gehangen te hebben arriveerde ik in Chengdu!!!

Mijn gids Miss Wang kwam me ophalen en we gingen even gezellig naar een Noodle restaurant, nadat we mijn koffer op de kamer geplaatst hadden. Er viel me al iets vreemds op aan mijn koffer maar ik had het even niet door vanwege de vermoeidheid, denk ik. Toen ik weer op mijn kamer was bleek dat mijn koffer opengebroken was en er van alles verdwenen was... Ik was niet echt blij... Na een belletje naar ons agentschap stond Miss Wang al weer voor mijn deur met 4 personen van de hotelbewaking! Alles uitgelegd, maar we moesten toch maar de politie bellen. Deden we! Binnen 4 minuten stonden er 3 agenten in mijn kamer, 4 bewakingsmannen, 2 kamermeisjes en iedereen stond te schreeuwen en te discussiëren! Typisch Chinees, dacht ik....

Ik moest mee naar het bureau. Miss Wang en ik werden met loeiende sirenes geëscorteerd naar Bureau Chengdu waar we opgewacht werden door... 7 agenten! Er werden rapporten geschreven, er werd geschreeuwd, gespuugd, gebeld en uiteindelijk duurde deze hele poppenkast 3 uur... Tenslotte mocht ik onder het politie rapport mijn vingerafdruk zetten... Dat schoot mij in het verkeerde keelsgat en ik weigerde... “IK ben niet de crimineel!!!”

Maar de hoofdcommissaris werd rood, ontplofte bijna en gaf mij een bevel direct mijn vingerafdrukken te plaatsen! Oke, wat jij wilt... Ook Miss Wang moest op drie formulieren haar vingerafdrukken zetten en uiteindelijk konden we weer gaan. Al met al geen prettige ervaring; ik voelde me net een crimineel in China... En niemand sprak Engels en ik geen Cinees... Miss Wang moest alles vertalen!

Morgen komt mijn groep vanuit Amsterdam aan en begint mijn 20-daagse Tibet/Nepal trip. Helaas moeten we altijd in Chengdu beginnen omdat dit de enige luchthaven in China is die toegang geeft tot Lhasa, Tibet.
 
Groetjes... ik ga weer op naar mijn volgende avontuur: TIBET... ;)))

Angelique van Hoof