Nieuwsbrief 26-04-2015

26-04-2015

RW_10.jpg

NEPAL IN SHOCK !!!

Na de zeer zware en alles vernietigende aardbeving van 8,0 op de schaal van Richter in 1934 met 10.600 doden, de helft van alle oude monumenten ingestort en vele oude geschriften verloren gegaan, volgde er een periode van 80 jaar rust.

Op zaterdag 25 april 2015 werd Nepal opnieuw getroffen door een zware aardbeving van 7,9 op de schaal van Richter.

RW2_1.jpg

De eerste beving was in Lamjung, 80 km ten noord­westen van de hoofdstad Kathmandu. Binnen 24 uur na de eerste schok volgden nog 34 naschokken van 4,5 en hoger.

RW3_1.jpg

Drie minuten na de eerste schok kreeg ik via de "earthquake-alert" op mijn mobiele telefoon een bericht. Mijn hart stond even stil. Mijn eerste gedachte was bij mijn kinderen en kleinkinderen.

Het was onmogelijk om contact te krijgen met Nepal: niet via whatsapp, niet via de telefoon, niet via e-mail…

Eindelijk… 5 uur na de allesvernietigende aardbeving ging mij telefoon: Mama, mama, I am alive...!  Een piepstemmetje aan de andere kant van de lijn vertelde mij dat iedereen veilig was. Mijn vijf pleegkinderen en 4 kleinkinderen hadden de zware aardbeving overleefd. Anima was behoorlijk aangeslagen en vertelde dat alles om haar heen verwoest is. De doden liggen in de straten onder het puin - velen hebben wonden en zijn alles kwijtgeraakt.

RW34.jpg

Alle oude monumenten in Bhaktapur, Kathmandu en Patan zijn verwoest. Durbar Square, Kastab Mandap, Dharara (Bimsen Tower), de Shiva Temple, Hanuman Dhoka met de negen verdieping tellende pagode gebouwd door Pritivan Narajan Shah in 1786…
VEEL IS VERWOEST!

RW346.jpg

RW347.jpg

Veel gebieden zijn nog afgesneden van de buitenwereld en er zijn lawines in de Himalaya waar op dit moment duizenden toeristen de beroemde trekkings maken naar het Mount Everest Base Camp, Makalu, Annapurna en Manaslu. Ook in de bergen zijn veel doden gevallen.

RW34679.jpg

De naschokken van de afgelopen 24 uur waren in Lamjung, Nagarkot, Patan, Kirtipur, Panaoti, Bharatpur, Ramechhap en Kodari… allemaal tussen de 4,4 en 6,7 op de schaal van Richter (ter vergelijking: de aardbevingen in Groningen liggen maximaal rond de 2 op de schaal van Richter).

Op dit moment zijn er meer dan 2500 doden, maar gevreesd wordt dat dit nog behoorlijk op zal lopen.

RW3467.jpg

Anima smeekte mij om te helpen…"Please, mama, we must help!" "We must help those who lost everything." "I have seen the wounded and dead people, mama. It was horrible!"

"Mama, I wish you were here!" Anima en ik waren beiden in tranen. In tranen om alle mensen die het niet overleefd hebben. Om het leed en de grote verliezen. Ook in het zuiden van Nepal was vanochtend een zware naschok…  Chitwan is ook getroffen. Ik heb nog geen contact gehad met dokter Raj of anderen.

Anima heeft vannacht samen met veel andere buiten geslapen. Vanmorgen ontving ik een kort berichtje dat ze nog in leven is, maar er is géén water, géén elektra, géén eten,  géén medicijnen… helemaal niets!

Sinds dat ene berichtje vanochtend om 04.37 uur heb ik niets meer vernomen van Anima of mijn andere kinderen. Het is om wanhopig van te worden. Zeker omdat er zoveel naschokken zijn die zéér heftig zijn.

Vandaar deze nieuwsbrief.

Anima en ik willen onze strijd voortzetten. We willen veel mensen helpen die alles kwijtgeraakt zijn. Huizen bouwen, medische hulp bieden, kleding uitdelen en helpen waar we kunnen… zoals we dat al jaren doen!

Ik weet dat er grote hulp acties worden georganiseerd door India, Pakistan, China en het Rode Kruis. Maar ik weet ook na 15 jaar ontwikkelingshulp dat er altijd mensen zijn die nooit enige hulp ontvangen. Voor díe mensen wil ik hulp gaan bieden. De mensen die afgelegen wonen en nooit hulp zullen krijgen van de grote hulporganisaties

                            HELP DE SLACHTOFFERS

Via mijn kleine organisatie denk ik dat ik samen met Anima erg veel kan betekenen. Mijn gedachten gaan op dit moment uit naar alle Nepalese mensen die net als Anima alles kwijt zijn.

Ik hoop op uw steun zodat velen geholpen kunnen worden.

Donaties o.v.v. "aardbeving Nepal"

Rabobank Deurne:  NL20RABO 0113946953

BIC of SWIFT RABONL 2U

Angelique van Hoof

RW346791011.jpg

RW3467910_0.jpg