Nieuwsbrief 21-03-2010

21-03-2010

1_6.png

Namasté allemaal, 
 
Allereerst wil ik jullie bedanken voor de brieven, bedankkaartjes, bloemen en e-mails naar aanleiding van mijn nieuwsbrief van 1 januari 2010. Overweldigend gewoon!  Velen van jullie dachten dat ik totaal wilde stoppen met Project Nepal of het overgegeven had aan iemand anders. NEE, dat is niet waar. Ik heb alleen de grote projecten stopgezet en ga voorlopig in het klein verder. 
 
De afgelopen maanden ben ik in India en Nepal geweest voor FOX Vakanties om een tweetal tours te begeleiden. En ik heb tussendoor enkele dingen kunnen regelen voor Project Nepal. Mijn werkgebied zal voorlopig alleen Chitwan betreffen. Daar is zoveel leed onder de mensen dat ik me de komende jaren op dit zuidelijke district wil gaan richten. 
 
Allereerst wil ik jullie mededelen dat op vrijdag 12 maart 2010 eindelijk de ambulance in gebruik is genomen! Op die zonnige dag was er een schitterende openingsceremonie en mijn FOX groep en ik waren de eregasten. Er waren Tharu vrouwen in klederdracht die ons bloemen gaven, de ambulance was versierd met rode linten, dokter Rajendra en de manager van de nieuwe kliniek waren ook aanwezig. Na maanden van papierwerk, onderhandelen met de overheid, het aanbrengen van een sirene in Kathmandu, zuurstof inbouwen en het zoeken van twee chauffeurs, kon de ambulance overgedragen worden aan de gemeenschap van Sauraha en Bachhauli.  

1_7.png

Ik mocht het lint doorknippen en de sleutels overdragen aan Keshav  Panday, de manager van de nieuwe kliniek die zeer  binnenkort ook geopend zal worden! Deze kliniek is gedoneerd door  diverse tandartsen uit Nederland die regelmatig "Dental Camps" houden  in afgelegen gebieden in Nepal, waaronder Chitwan District.  

Topjournalist Biyaya Arikani was bij de opening aanwezig en de volgende dag stond het nieuws, inclusief een foto van onze ambulance in de krant. Eindelijk een ambulance in dit zuidelijke gebied. 
 
Ook heeft het Rhino Project in samenwerking met Project Nepal 8 huizen voorzien van golfplaten daken. Gathauli is een dorp waar 100 mensen wonen zonder land en zonder bezit. Ze wonen in lemen hutten, behoren tot de onaanraakbare kaste en hen ontbreekt het aan alles. Drie weken geleden zijn er tijdens het gras snijden voor het vee in de jungle, drie mensen zwaar gewond geraakt door tijgers en een neushoorn en Kamal en ik hebben besloten om dit dorp te voorzien van golfplaten daken zodat de mensen niet meer de jungle in hoeven. Kamal is de mede-oprichter van het Rhino Project.  

1_8.png

Op 11 maart, de dag dat ik voor de tweede keer in Chitwan arriveerde met een FOX groep voor een schitterende jungle safari, werd ik gebeld door Kamal. Er waren de afgelopen week 3 neushoorns gedood en ze wisten niet hoe de stropers te vangen. Ze vroegen didi Angelique (zoals ik genoemd wordt) om raad. We hadden een beloning uitgeloofd aan de persoon die inlichtingen kon geven over de stropers. 

Geweldig nieuws... binnen 24 uur hadden werden drie stropers uit een klein dorpje uitgeleverd aan de politie van het district. Ze gaan voor enkele jaren de gevangenis in!  

Het Rhino Project groeit en doet voortreffelijk werk in het Chitwan National Park en Chitwan District. Een gebied van 932 vierkante kilometer. We hebben inmiddels meer dan 10 rangers aan het werk voor het Rhino Project die zich vrijwillig inzetten voor het behoud van de neushoorn maar ook voor de opvang van gewonde mensen en voor het geven van voorlichting in de dorpen in het oerwoud. 
 
We gaan per 1 maart een programma starten voor de vrouwen in Madhi Village, een dorp midden in de ondoordringbare jungle van Chitwan. Hier zijn alle vrouwen analfabeet en daar gaan we per direct verandering in aanbrengen. Naast lezen en schrijven zullen we ook een bewustwordingsprogramma gaan geven over het behoud van de bedreigde diersoorten in Chitwan. 
 
Het Rhino Project heeft intussen grote bekendheid gekregen in Nepal en onze hulp bereikt bijna alle delen van Chitwan. Tulsi heeft sinds kort het gebied van Pattalahara en Narayani onder zijn hoede.
 
Ook zijn de twee weeskinderen die in het weeshuis in Sauraha verblijven sinds mei 2009 onder de hoede gekomen door Kamal. Pradeep het jongetje van 6 jaar, en Susmittha, het meisje van 4 jaar, zullen de komende 3 jaar nog geholpen worden door Project Nepal. Maar Kamal draagt de zorg voor deze twee. 
 
De dame die het weeshuis runt krijgt zakgeld van ons, 100 rupees per maand. Dit weeshuis is een overheidsinstelling en geen particuliere instelling. In mei 2009 is de moeder van de twee kinderen gedood door een wilde olifant. Vorige week hebben we het weeshuis nog voorzien van muskieten netten, voor alle twaalf de kinderen. 
 
Het tweejarig weesmeisje dat bij de "tweesprong" opgevangen wordt.  (Langs de route Chitwan naar Phokara). De vader van dit kind is verongelukt tijdens een aardverschuiving. Moeder bleef achter met 5 kinderen, deze zijn weggegeven aan diverse families. Ik heb het kind ontmoet in februari 2010 en heb besloten het onder mijn hoede te nemen. De familie waarbij het ondergebracht is heeft zelf al 5 kinderen maar dit kleine weesmeisje werd toch opgevangen. Ik heb in Varanasi (India) kleding, schoenen en speelgoed gekocht en zal proberen dit meisje de komende jaren te onderhouden.  

Tijdens mijn afgelopen reizen heb ik geld gegeven:

• 300 euro aan het Rhino Project voor scholing en medische verzorging

• 100 euro aan kleding en schoenen voor mijn 6 kinderen en 3 kleinkinderen

• 150 euro voor golfplaten in het dorp Ghatauli

• 200 euro voor scholing voor diverse weeskinderen in Bachhauli Village

• 30 euro voor kleding en schoenen voor het tweejarige weesmeisje bij "de tweesprong"  
 
Al ben ik dan gestopt met de grote projecten... jullie zien dat ik me in blijf zetten voor lagere kasten in het zuiden van Nepal. 
 
Met vriendelijke groeten, 
 
Angelique van Hoof