Nieuwsbrief 21-08-2010

21-08-2010

Namasté allemaal,

Na een enerverende reis van FOX Vakanties door Tibet en Nepal ben ik afgelopen weekend weer in het koude Nederland aangekomen. Naast deze schitterende rondreis heb ik in Chitwan kunnen constateren dat het erg goed gaat met het nieuwe project "SAVE THE GREATER ONE HORNED RHINO".
 
Hier enkele korte verhalen over de positieve ontwikkelingen voor de lokale bevolking van Chitwan District.

Vrijwilligsters
Twee vrijwilligsters, Hella en Mariska, hebben drie weken les gegeven op de overheidsschool in Bharatpur en daarnaast hebben ze slachtoffers bezocht die aangevallen waren door neushoorns, tijgers en beren. Samen met deze twee meiden ben ik op 6 augustus op visite geweest bij een jongen met spasme. Hij leeft samen met zijn ouders en 7 broers en zussen in een lemen hut in het dorpje Doranghi. Hij ligt zijn hele leven al op een rafelige deken buiten de hut op de grond.

Samen met Mariska, Hella, bezocht ik deze familie. Dat was zo eenvoudig nog niet want er schoten drie vrouwen de hut in toen ze onze blanke gezichten zagen. Ik ging direct bij de jongen op de grond zitten en probeerde contact te maken. Dat was eenvoudig; hij kletste de oren van ons hoofd. Hij is 16 jaar, heet Kangresh en is zéér intelligent. Hij verontschuldigde zich over het feit dat hij niet stil kon zitten, hij heeft altijd last van zware krampen! Zijn moeder masseert hem vaak en dat geeft verlichting.

De gammele bank voor het huisje is vorige week al vervangen voor een nieuwe, stevige bedbank met leuning, overtrokken met zachte stof zodat hij zich vast kan houden. Mariska en Hella hebben het matras betaald en onze stichting heeft een nieuwe bed/bank laten timmeren met een zachte leuning en de vrijwilligsters hebben alles boven op het dak van een jeep naar het dorp gebracht. Dit is rechtstreekse en perfecte hulp. In één week was alles gerealiseerd. Kosten: 15 euro voor het matras en ongeveer 150 euro voor de bedbank. Een goed voorbeeld van hoe we direct en concreet hulp bieden in Chitwan.

Weeshuisje

Mariska, Hella en ik hebben een bliksembezoek gebracht aan het weeshuisje in Sauraha. Ik wilde weten hoe het met de weeskinderen ging. Toen Sushmittha me zag (dit is het meisje dat Project Nepal samen met haar broertje verzorgt) sprong ze me in de armen! Zo, die was blij! Of zou het geweest zijn vanwege de mooie kadootjes die ik bij me had?! Een zak vol met autootjes, poppetjes, dino's en een speel-mat van de HEMA. Het speelgoed was een kadootje van Rianne die bij Intertoys nog wat tegoed had. Het was schitterend hoe de kindjes reageerden op het speelgoed.....

Heerlijk om te zien dat het goed met ze gaat. Ook de dames die de kinderen verzorgen waren erg blij me weer te zien. Ik heb beloofd dat ik in september weer kom... natuurlijk nooit met lege handen!
 
Sanghitta, het weesmeisje in de bergen
Dit meisje krijgt sinds februari 2010 hulp. Tijdens de tocht van Chitwan naar Phokara heb ik haar bezocht terwijl de gasten foto's namen van het schitterende uitzicht in de bergen. Het was helaas niet zo'n vrolijk bezoek. Ik heb jullie verteld dat de vader van Sanghitta verongelukt is tijdens een aardverschuiving afgelopen jaar en dat ze liefdevol is opgenomen door een Gurung familie met veel kinderen. Het noodlot is ook in deze familie toegeslagen. De pleegvader van Sanghitta is vandaag 6 weken geleden vlak vóór zijn huis doodgereden door een grote truck! En nu moet de pleegmoeder van Sanghitta alles in haar eentje zien te rooien. Vreselijk!

Ik was zwaar onder de indruk toen ik de kleine herdenking-stoepa zag voor de overleden man en vader van 6 kinderen. Ik heb het kort gehouden en heb haar wat kleding gegeven en geld om eten te kopen. Deze familie heeft onze steun heel hard nodig en ik zal daarom gaan bekijken hoe we deze familie het beste kunnen helpen.
 
SAVE THE GREATER ONE HORNED RHINO PROJECT
Hier gebeurt veel goeds! We zullen in de toekomst gaan samenwerken met WCS Nepal 2066. Dit is een nieuwe organisatie die erkend is door de overheid en die de flora en fauna wil behouden. Voor deze organisatie heeft Project Nepal 2000 posters laten drukken en deze zullen worden verspreid in het zuiden van Nepal. Het gaat vooral over bewustwording en behoud van de natuur.
 
Tulsi en Kamal zijn zelf druk met het aansturen van rangers die voorlichting geven in de dorpen en de lokale bevolking proberen te stimuleren om hun kinderen naar school te sturen.
 
Er wordt op dit moment een boek geschreven over de bedreigde neushoorn in Chitwan door een bekende Nepalese schrijver. Dit boek zal worden uitgegeven en de opbrengst is voor scholing en voorlichting voor de lokale bevolking in het zuiden van Nepal, maar voornamelijk in het Chitwan District. Deze schrijver groeide op in Chitwan, vandaar zijn fascinatie voor dit gebied. Hij zal in de toekomst het SAVE THE GREATER ONE HORNED RHINO PROJECT ondersteunen.
 
Per direct steunt ons project een ziekenhuis waarin jonge vrouwen van de allerlaagste kaste gratis kunnen bevallen. Deze vrouwen behoren tot de Dalits en Madhesi Dalits. Zij hebben vaak geen kleding voor hun pasgeborenen en onze stichting wil proberen deze vrouwen te steunen.
 
Ik wil iedereen bedanken voor de steun die gegeven werd aan Stichting Project Nepal en ook voor de pakketten met kleding die tot nu toe verzonden zijn aan het ziekenhuis in Chitwan District. Kleine wondertjes verrichten we met zijn allen voor de bevolking van Nepal. Het is hard nodig en ik hoop dat velen van u gul zullen blijven geven.

Met vriendelijke groeten,

Angelique van Hoof