Nieuwsbrief 04-04-2015

04-04-2015

Namasté,

Na een vertraging van twee dagen door een sneeuwstorm in Istanbul landden de studenten van Helicon MBO Helmond/ De Groene Campus op 23 februari in Kathmandu. Na enkele toeristische sites bekeken te hebben begonnen de leerlingen aan het vrijwilligerswerk voor Stichting Project Nepal. Deze derde groep studenten heeft net als voorgaande groepen ongelofelijk veel werk verzet.
Op de school in Patan (zuidelijk deel van Kathmandu) repareerden ze een dak en werd afgemaakt waar de tweede groep niet meer aan toe gekomen was. In Chitwan National Park werden diverse uitkijktorens geschilderd, werd er plastic en ander zwerfvuil verzameld, het huis van Gitta Pandey kreeg een lik verf en  de laatste hand werd gelegd aan schilder-werkzaamheden op de Debouli school. Gitta verloor haar man aan een neushoornaanval op 12 september 2013. Helicon MBO Helmond bouwde een keuken voor haar en Stichting Project Nepal zorgt voor financiële hulp.
Verder hebben de studenten ons nieuwe naai-atelier in Doranghi geschilderd alsook enkele andere huizen die wij onlangs bouwde in Kumroj en Bagamara.
Na 3 weken intensief werken vertrokken de studenten en 2 leerkrachten weer naar Nederland.
Reisverhalen kunt u vinden op hun website: www.greenexperience.eu

Naaicursussen in Doranghi

Op 15 april a.s. starten er in het jungle dorp Doranghi 2 naaicursussen van 6 maanden voor in totaal 24 vrouwen. Deze vrouwen komen uit omliggende dorpen en aansluitend aan de opleiding worden zij verder geholpen bij het vinden van werk of het starten van een eigen winkeltje.
Ook in het dorpje Hardi zal een naaicursus van 3 maanden gegeven worden aan 10 vrouwen. In 2011 startte Stichting Project Nepal met naaicursussen voor vrouwen, jonge meisjes en weduwen zodat ze een betere toekomst zouden kunnen krijgen.

RW_9.jpg

Zonne-energie project in bergdorp Gimdi

Wederom worden deze maand 6 gezinnen voorzien van een zonne-energie installatie om ervoor te zorgen dat zij in de avond elektra hebben op een veilige en verantwoorde manier. In december 2014 werden al 12 gezinnen geholpen en nu weer 6. Per gezin kost het tussen de 150 en 200 euro. Ons streven is om in totaal voor 10.000 euro 50-70 gezinnen te helpen in dit uitermate achtergebleven gebied rond Gimdi.
In dit dorp renoveerden we in 2014 ook een overheidsschool voor 2.500 euro.
 

RW2_0.jpg

Leerkrachten Debouli krijgen computerlessen

Alle vrouwelijke leerkrachten krijgen sinds 1 maart gratis computerlessen van Sonia. Naast de leerlingen, oud-leerlingen krijgen nu dus ook de vrouwelijke leerkrachten les. De computer ruimte wordt zéér efficiënt gebruikt. Gelukkig maar, want het was een mega investering van bijna 8.000 euro voor het computergebouw, 12 computers, printers en een generator.

RW3_0.jpg

De eerste groep afgestudeerde oud-leerlingen van de Debouli school (dec-maart)

Financieel overzicht 2014 op de website

Het financiële overzicht van alle donaties die Stichting Project Nepal kreeg en alle uitgaven daarvan staan op de website. Wederom een indrukwekkende lijst van hulp die ontvangen en gegeven werd.

Naast deze bezigheden werden kleine wonderen verricht in Chitwan, Patan en Gimdi: biggetjes en geitjes voor diverse weduwen, medische hulp aan lokale mensen, huizen voor de landlozen en kleding aan behoeftigen. We proberen zoveel mogelijk leed te verzachten en toekomst te creëren (educatie aan kinderen en trainingen aan vrouwen).

Stichting Project Nepal groeit nog steeds en heeft uw hulp nog steeds hard nodig. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor de donaties, mooie kleding die gezonden werd en voor alle hulp die geboden werd.

Met vriendelijke groet,
Angelique van Hoof