Nieuwsbrief 30-12-2015

30-12-2015

Namasté,

Een respectvolle Nepalese groet die letterlijk betekent: 'Ik groet de God in jou'.  Je groet diegene en hebt respect voor die persoon. Maar in de volksmond wordt deze gebruikt als goedemorgen / goedemiddag / goedenavond.

Aardbevingsbestendige school in het Kavré District

Op 28 december zijn we gestart met de bouw van een grote school in Jaisisthok, een bergdorp in het Kavré District. De aanhoudende stakingen en benzinetekorten sinds half september hebben geleid tot torenhoge kosten van stenen, cement en zand. Dit heeft ons genoodzaakt op zoek te gaan naar alternatieven. Maanden van onderhandelingen en berekeningen hebben ertoe geleid dat er zal worden gebouwd met milieu­-vriendelijke materialen die aardbevingsbestendig zijn.

We hebben 2 weken geleden goedkeuring gekregen van de regering: de bouwtekeningen en berekeningen klopten. De totale kosten voor deze school, bestaande uit 3 gebouwen waarin 10 ruime lokalen komen, is 12.000 euro.

Hiervan werd 7.000 euro gedoneerd door Fysiotherapie Bennenbroek uit Heeze. Zij verkochten enkele maanden geleden mooie yak-sjaals uit Nepal en de gehele opbrengst van 7.000 euro mag besteed worden voor deze school. De resterende 5.000 euro werden gedoneerd in de afgelopen 6 maanden door de protestantse gemeenten uit Arnhem, Middelburg en Deurne, de doopsgezinde gemeente uit Grou, en de protestantse wijkgemeente Elden-de Kandelaar uit Arnhem.

Nog meer zonne-energie

Dankzij twee grote donaties kunnen we ons zonne-energie project in 2016 voortzetten. Vrijwilligers Milou en Ricardo, de twee ingenieurs die hielpen bij de aanleg van 35 zonne-energie installaties in afgelegen berg­gebieden, doneerden 1.100 euro die ingezameld zijn door vrienden en familie. De familie Willems doneerde 2.400 euro in 2015. Met dit bedrag van in totaal 3.500 euro kunnen we weer 22 tot 25 gezinnen voorzien van zonne-energie.

Van alle Nepalese huishoudens heeft 40% geen elektra en zonne-energie is een effectief en milieuvriendelijk alternatief.

Dinesh Mahato

In mei 2014 deed ik een dringende oproep voor Dinesh Mahato, een jongeman van 24 jaar met een ernstige hartkwaal. In 5 dagen tijd werd door 7 donateurs een bedrag van 1.000 euro bijeen gebracht. Dinesh werd op 25 mei 2014 behandeld in het Sahib Ganga Lal Hospital in Kathmandu. Hij kreeg injecties en medicatie (kosten 100 euro), maar een operatie was op dat moment te riskant vanwege zijn zeer zwakke lichamelijke conditie.

Op 9 december 2015 kreeg hij alsnog een hartoperatie in het genoemde ziekenhuis. Anima bezocht hem op 17 december en doneerde de resterende 900 euro die nodig waren om de operatie uit te voeren. Dinesh was intens blij met de hulp vanuit Nederland.

Zodra hij fit genoeg is krijgt hij van ons een microkrediet waarmee hij een klein winkeltje op kan starten zodat hij zijn familie financieel kan ondersteunen.

Geslaagd

In oktober heeft mijn pleegzoon Samir zijn diploma behaald. Hij studeerde Hotel Management aan de universiteit van Kathmandu.

Op 10 december behaalde mijn pleegdochter Purnima haar bachelor  in Administration of Public Health aan de universiteit van Tyler Texas USA.

Op 23 december had mijn pleegdochter Anima haar laatste college aan de Universiteit van Patan waar ze International Business Management studeert. Ze gaat nu 3 maanden stage lopen bij onze NGO All Angels Nepal. In april 2016 is dan ook haar studie afgerond.

Veilig naar Nepal met FOX Verre Reizen van ANWB

Wanneer je graag alleen naar Nepal zou willen reizen is dat vanwege de aanhoudende benzinecrisis erg moeilijk. Je betaalt torenhoge taxi en bus kosten mochten die beschikbaar zijn.

Voor wie graag veilig, beschermd en zonder zorgen naar Nepal zou willen gaan raad ik aan om in een groep te reizen. FOX Verre Reizen van ANWB biedt weer reizen naar India/Nepal aan.  WWW.FOX.NL

Overzicht donaties 2015

In 2015 deed u 900 donaties aan Stichting Project Nepal van in totaal maar liefst 97.000 euro. Hiervan werd 22.500 euro direct na de aardbeving gebruikt voor noodhulp in die gebieden waar grote organisaties niet kwamen vanwege de onbereikbaarheid!

Verder werden er naaicursussen, computertrainingen, onderwijs en medische zorg gegeven. Huizen, waterputten en toiletten werden gebouwd en het resterende geld wordt in 2016 geïnvesteerd in duurzame, milieuvriendelijk projecten als zonne-energie en aardbevingsbestendige scholen.

Bedankt voor uw hulp aan Nepal

Iedereen die geld doneerde, pakketten verzond naar Nepal, vrijwilligerswerk verrichtte en/of steun gaf aan Stichting Project Nepal en All Angels Nepal wil ik uit de grond van mijn hart bedanken. Overweldigend en hartverwarmend waren jullie mails en brieven. Zéér grote en veel kleine bedragen zorgden ervoor dat heel veel mensen geholpen konden worden.

Samen met Anima en Jogesh zet ik mijn werk voort, om ook in 2016 die mensen te helpen die nog steeds verstoken zijn van hulp omdat de regering erg weinig doet in Nepal.

Ik wens u allen een gezond en liefdevol 2016.

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof