Nieuwsbrief 16 juni 2021 / Covid-19 update

16-06-2021

Namasté,

Ik hoop dat deze nieuwsbrief u allen in goede gezondheid bereikt.

De berichten uit Nepal zijn de laatste maanden verdrietig. In de week van 27 april ging Nepal weer in lockdown voor onbepaalde tijd. De scholen in de Kathmandu Vallei waren al enige tijd gesloten vanwege hoge aantallen infecties. De Nepalese regering dacht dat enkele grote festivals in India en Nepal de oorzaak waren. T.w. Shivaratri op 11 februari en Holi op 28 maart. Tevens was er dit jaar, één jaar eerder dan gepland, in Haridwar in Noord-India het Kumb Mela festival. Normaal gesproken bezoeken minimaal 50 miljoen gelovigen dit festival, maar vanwege Covid-19 waren er dit jaar 'maar' 8 miljoen. Zoals gewoonlijk tijdens dit festival, namen ook dit jaar miljoenen gelovigen een bad in de heilige rivier de Ganges om zich te zuiveren van hun zonden. Enkele weken na dit grote festival en grote politieke bijeenkomsten stegen de infecties enorm. Vervelende bijkomstigheid was, dat er een nieuwe mutatie ontdekt werd in zowel India en later ook in Nepal. Volgens de regeringen van beide landen het effect van miljoenen gelovigen zonder mondkapjes in treinen en bussen, op overvolle festivalterreinen en langs de rivier.

Op 1 mei bleek 44 % van de geteste mensen in Nepal Corona te hebben. In de ziekenhuizen was geen bed vrij en zuurstof was erg moeilijk te verkrijgen. Volgens diverse berichten uit The Himalayan Times en The Kathmandu Post waren mensen soms dagen op zoek naar een ziekenhuisbed en zuurstof voor hun familieleden. En vaak was de patiënt al overleden voordat ze hulp kregen. In Nepal is geen zorgsysteem en de armen kunnen de kosten van medische hulp niet betalen, met alle gevolgen van dien. 

Op 14 mei waren er gemiddeld 7000 infecties en 200 doden per dag. Anima vertelde me dat de doden uit de huizen werden gehaald door het leger en naar een crematieplaats worden gebracht. In afgelegen berggebieden is de situatie nog zorgwekkender. Er worden bijna geen testen afgenomen en er zijn alleen kleine hulpposten, geen ziekenhuizen. 

Sinds de lockdown mochten foodwinkels slechts enkele uren per dag open. Dat betekent lange rijen voor de winkels en een tekort aan producten. Eind mei was er in delen van Kathmandu en Patan geen groente meer te krijgen. 

Ondanks grote aantallen infecties en doden, een tekort aan medicijnen en ziekenhuisbedden besloot de Nepalese regering op 15 juni de noodzakelijk winkels, boekwinkels en kantoorboekhandels (vanwege de opening van scholen) te openen en vanaf 21 juni is de bedoeling het land weer volledig open te gooien.  Nepal heeft veel last van de Delta variant (voorheen de Indiase variant genoemd), maar er sterven dagelijks meer mensen aan honger dan aan Covid-19. Vooral dagloners worden zwaar getroffen. Geen werk, geen inkomsten. Geen inkomsten geen eten.

Ook de winkeliers worden tijdens deze tweede lange lockdown zwaar getroffen. Velen kunnen hun winkels niet vullen met producten vanwege gemiste inkomsten en de grens met India die al enige tijd gesloten is. Nepal is voor veel goederen afhankelijk van India. Dus het besluit van de regering om alles binnenkort weer te openen komt voor veel mensen als een zegen. 

Binnenkort zal Tribuvan International Airport (de luchthaven van Kathmandu) weer geopend worden na lange tijd. Afgelopen maanden waren er nauwelijks vluchten van en naar Nepal. Ook pakketten konden niet verzonden worden.

Ons kantoor gesloten

Op woensdag 28 april is ons kantoor annex opleidingscentrum in Patan, het zuidelijk stadsdeel van Kathmandu, gesloten vanwege de lockdown. Zodra alles weer veilig en verantwoord is zullen wij de naaitrainingen en computerlessen weer hervatten. Ook kunnen we dan weer andere projecten gaan uitvoeren zoals het geven van voedselhulp in Gimdi en andere bergdorpen waar wij in het verleden scholen bouwden en zone-energie installeerden. 

Woning in brand Meghauli

Sinds maart 2018 steunen wij een familie met intussen 4 kinderen in Meghauli. Vader en moeder zijn doof, zwakbegaafd en hebben beide geen werk. In 2018 bouwden we een huis voor hen, omdat de familie in een vervallen rieten hut leefde. De kinderen mochten voor het eerst naar school, blijken zeer intelligent en hebben goede cijfers. De opa van deze kinderen leeft tegenover hen in een rieten huis en past regelmatig op de kinderen, omdat de ouders daar soms niet toe in staat zijn. Helaas brandde dit op 2 april volledig af. Gelukkig kon opa en één van zijn kleinkinderen uit het brandende huis ontsnappen en leeft nu bij zijn zoon en de 3 kinderen. 

    

Mijn pleegdochter Anima en haar man Jogesh zijn op 15 april nog naar het zuiden gereisd en hebben de schade opgenomen. Helaas was er niets gespaard gebleven en na overleg hebben we besloten een geheel nieuw huis te bouwen voor opa zodra de lockdown voorbij is. Intussen heb ik het bedrag van € 1.800,- bij elkaar voor een mooi nieuw stenen huis voor opa, dankzij enkele gulle donateurs.

Omdat deze familie afhankelijk is van wat buren hen geven, hebben Anima en Jogesh, op de dag van hun bezoek, voor enkele maanden rijst, linzen, noodles, tandpasta en zeep gekocht. 

   

Hieronder een foto van Anima en haar zoontje (beiden met mondkapje) samen met de familie uit Meghauli

Ambulance update & medische hulp Chitwan

Vanwege de lockdown is de grens tussen India en Nepal gesloten en invoer van onze ambulance weer vertraagd, dit tot grote frustratie van dokter Raj die hemel en aarde bewogen heeft om de ambulance de grens over te krijgen. Maar binnenkort hopen we toch echt op een wonder.

Zoals mijn stichting al eerder deed tijdens deze pandemie, is er eind mei een bedrag van € 1.000,- overgeboekt naar Raj Medical Hall, de kliniek van dokter Raj. Naast medische hulp aan de allerarmsten zal dit geld ook gebruikt worden om voorlichting te geven over Covid-19. Nog steeds zijn er veel mensen in afgelegen gebieden die niet weten waarom handen wassen en het dragen van een mondkapje belangrijk is.

  

Hier beneden een foto van de verlaten straten van Sauraha, Chitwan afgelopen week.

Dankbaar voor uw hulp

Ik wil iedereen bedanken die sinds het uitbreken van de Covid-19 crisis toch is blijven doneren. Door uw hulp hebben wij als stichting heel veel mensen in Nepal kunnen voorzien van medische hulp, voedselpakketten, gratis maaltijden en voorlichting. Vanwege uw donaties konden wij telkens, wanneer er even geen lockdown was, hulp bieden aan hen die het nodig hadden. Konden wij díe mensen bereiken die in het verleden vanwege armoede ook geholpen werden. Zodra deze lockdown achter de rug is, staan onze teams in Kathmandu en Chitwan weer klaar om het veld in te gaan.

Ik heb het afgelopen jaar wekelijks en vaak dagelijks contact gehad met mijn pleegdochters Anima en Anita, mijn pleegzoon Samir, met dokter Raj en anderen die ik ken vanuit mijn werk in Nepal. Hartverscheurende verhalen gehoord over het leed van veel Nepalezen. Natuurlijk moet ik niet denken dat ik de wereld kan redden, maar met uw donaties hebben we heel veel mensen kunnen voorzien van medische hulp en voedsel. Voor ons in westerse landen is alles vanzelfsprekend, maar in een derdewereldland waar de regering niets doet zijn de mensen overgeleverd aan hun lot.

Nogmaals wil ik mijn dankbaarheid uitspreken aan hen die doneerden aan Stichting Project Nepal.

 

                 ............................Elke waterval begint met één druppel..........................

Met zonnige groet,

Angelique van Hoof