Nieuwsbrief 19-06-2015

19-06-2015

Namasté,

Het gewone leven komt heel langzaam weer op gang in Nepal. Mensen gaan weer naar hun werk, kinderen naar school en overal is men druk bezig met bouwwerkzaamheden.

Méér dan 250 (!) naschokken werden gevoeld na de grote aardbeving van 25 april en de angst en het verdriet zijn nog dagelijks zichtbaar. Maar zoals Anima schreef op onze facebook site: “We are no victims, we are survivors!”

Helaas veroorzaakte een aardverschuiving en modderstroom op 11 juni veel leed in Taplejung, 500 km ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu: 30 doden en 15 vermisten. Diezelfde dag een beving van 4.8 bij Nagarkot en eentje van 4.4 in Lamjung. Op 17 juni opnieuw een schok van 3.8 bij Kirtipur en 4.3 in Kathmandu. Bijna één week was het betrekkelijk rustig in Nepal maar dit soort bevingen en aardverschuivingen geeft de mensen weer die vreselijke onzekerheid. Gelukkig worden de tussenliggende periodes van naschokken steeds langer.

Stichting Project Nepal gaat door

Hieronder een lijst van de hulp die de afgelopen 8 weken werd gegeven. Niet alleen geeft het een duidelijk overzicht van ons werk, maar u kunt tevens zien wat wij deden met uw donaties:

·      9.000 kilo rijst, linzen, noodles, suiker, zout.........3.000 euro

·      Tandpasta, tandenborstels, zeep..........................500 euro

·      150 tentzeilen voor diverse dorpen.......................2.000 euro

·      Tijdelijke school gebouwd in Bhattandana............500 euro

·      Medische hulp in Gorkha District...........................3.000 euro

·      31 tijdelijke huizen voor Gimdi................................8.500 euro

·      12 toiletten voor bergdorpen...................................2.400 euro

·      3 waterputten voor bergdorpen...............................600 euro

·      Honderden maaltijden voor onze vrijwilligers.........1.000 euro

                                                                         Totaal: 21.500 euro

Ook werden duizenden stuks kleding gedoneerd in Bhaktapur en diverse bergdorpen. Veel kledingstukken zijn afkomstig van de naai-opleiding in Patan en tientallen pakketten werden gestuurd door mensen uit Nederland.

Huizen in Gimdi

In Gimdi zijn de bewoners erg content met hun nieuwe tijdelijke woningen die eind mei werden gebouwd door Jogesh en 5 vrienden van het Engineering College. Het leven begint ook in dit dorp langzaam weer op gang te komen.

IMG-20150520-WA0001.jpg

 

11846287_995157630534685_1551065620_n.jpg

11872887_995157627201352_1225225616_n.jpg

Naaicursussen in Chitwan hervat

Op 29 mei zijn we weer gestart met de naaicursussen die gegeven worden in Doranghi en Harnari in Chitwan.De dames waren erg blij om na een periode van 5 weken rust weer te starten.

Gratis maandverband en voorlichting

In sommige afgelegen delen van Nepal mogen meisjes die menstrueren niet naar school. Ze worden thuis afgezonderd, mogen niet koken en zijn volgens hun cultuur onrein tijdens de menstruatie. Op de overheidsschool in Chitrasari in het zuidelijke Chitwan district delen wij sinds 2012 maandverband uit aan meisjes die menstrueren en hebben we het stilzwijgen en het afzonderen van meisjes weten te doorbreken!

Nu, na 3 jaar, kan ik eindelijk vertellen dat we een groot resultaat hebben behaald door het maandelijks doneren van maandverband aan meisjes op deze school. Dokter Raj geeft al 3 jaar voorlichting en hij krijgt al 3 jaar lang een donatie van Stichting Project Nepal voor dit fantastische project. Wederom een positief resultaat.

Per maand kost dit "maandverbandproject" 50 euro

Baby Sunit op CNN

Sunit Prajapati, zoon van Rasmilla Prajapati, werd na 22 uur gered vanonder het puin. Dit jongetje werd op alle TV zenders getoond en was de 'aardbevingsbaby'. Hij is de zoon van Rasmilla die een naaicursus volgde van 1 december 2013 tot 1 juni 2013 bij All Angels Nepal in Patan.

Veel organisaties gebruiken zijn foto en iedereen kent intussen dit gelukskind.

Baby Sunit woont met zijn familie in Bhaktapur en heeft nog 1 zusje. Vanwege de lage status van deze familie zullen wij hen gedurende 2 jaar hulp bieden. Ook de zusjes van moeder Rasmilla krijgen gratis onderwijs via onze stichting.

Steun van FOX Vakanties en ANWB

Op 7 mei vloog Willem Jan Makkinga, CEO van FOX Vakanties, naar Kathmandu. Hij wilde hulp bieden en op aanraden van collega Chantal Knijnenburg zou Willem Jan als vrijwilliger gaan helpen in één van de zwaarst getroffen gebieden in de bergen. Samen met Anima en Jogesh werden duizenden kilo's rijst en tentzeilen uitgedeeld en kon Willem Jan met eigen ogen zien hoe Stichting Project Nepal samen met All Angels Nepal hulp biedt.

IMG-20150513-WA0003.jpg

Aangeslagen door de armoede en de verwoesting heeft Willem Jan een actie op touw gezet onder het personeel van de ANWB en FOX Vakanties en dat resulteerde in een opbrengst van 15.000 euro. Deze donatie zal besteed worden aan de renovatie van een school met 10 klaslokalen in Bhattendana en de heropbouw van het bergdorp Sishuan. Tevens zal dit dorpje worden voorzien van een waterput/installatie zodat we daar met fruitteelt kunnen gaan starten. Onafhankelijkheid is ons streven. Na de moesson/regenperiode zal gestart worden.

Yak-sjaals voor Nepal

In mei 2014 doneerde Fysiotherapie Bennenbroek uit Heeze  2.500 euro voor de renovatie van de overheidsschool in Gimdi. Dit geld werd bijeengebracht door de verkoop van wollen yak-sjaals in hun fysiotherapie.

Deze maand willen zij Nepal weer steunen met de verkoop van yak-sjaals. Om mee te helpen met de snelle verkoop van alle sjaals staat hieronder het adres en telefoonnummer zodat u via Anja uw bestelling kunt plaatsen. De totale opbrengst zal gebruikt worden voor huizenbouw in de bergen.  Kosten voor een mooie yak-sjaal: 25 euro. 

Bedankt

Voor alle donaties groot en klein, de vele kledingpakketten, donaties FOX groep Harro, donaties via kerken en kleine stichtingen, via krantenberichten, familie, kennissen en vrienden. Stichting Project Nepal blijft zich inzetten in getroffen berggebieden in Nepal.

                   BLIJF STEUNEN       DONATIES o.v.v. 'AARDBEVING'

 

Zonnige groet,

Angelique van Hoof