Nieuwsbrief 22-05-2015

22-05-2015

UPDATE AARDBEVING

Namasté,

Op 25 april, alweer bijna 4 weken geleden, werd Nepal getroffen door een zware en allesvernietigende aardbeving  met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Lamjung, ten noordwesten van Kathmandu

Op 12 mei was er weer een zware schok van 7,3 op de schaal van Richter. Nu 100 kilometer ten noordoosten van Kathmandu  bij Kodari,  de grensovergang met Tibet/China.  Opnieuw veel naschokken, nog meer verwoestingen, aardverschuivingen, gewonden en daklozen. De mensen leven in constante angst.

Ik kreeg 15  minuten na de schok een whatsapp van Anima. Iedereen was veilig behalve Samir, mijn pleegzoon van 22 jaar. Na enkele uren werd hij gevonden, onder het stof maar was ongedeerd.

Gelukkig hebben Anima, Jogesh en de vrijwilligers vorige week erg veel kunnen betekenen voor de bevolking van Gimdi en Sishuan in het Kavré District ten zuid-oosten van Kathmandu. Naast 48 tenten voor de dorpjes Sishuan en Gimdi hebben ze ook rijst en noedles gebracht. In Bhattedanda, een klein dorpje in de zuidelijke heuvels van Patan kregen 30 gezinnen tenten en voor de kinderen werd een tijdelijke school gebouwd van bamboe en golfplaten.

RW_14.jpg

Ook dokter Raj heeft in Nuwakot en Rasuwa meer dan 1000 volwassenen en kinderen medische hulp kunnen geven. Hij sprak zijn emotie uit in de mails naar mij. De kinderen waren allen aan de diarree, hebben open wonden en zijn totaal getraumatiseerd.

RW2_4.jpg

Een onafgebroken stroom van mensen kwam naar Nuwakot waar Raj op 18 en 21 mei was. Zijn vrouw Bimla, verpleegkundige en zijn broer, met medische achtergrond, stonden hem bij. Twee dagen was niet voldoende om alle mensen in beide dorpen te voorzien van medische hulp dus Raj gaat binnen enkele dagen weer terug met medicijnen en vooral voorlichting over hygiëne. Wederom zal ik 1.000 euro overmaken naar Raj.

All Angels Nepal op YouTube

Jogesh en Anima hebben een kort filmpje gemaakt over hun hulp in de bergen, een heftige maar duidelijke samenvatting: https://youtu.be/2DmPkjWn-Q4

31 huizen voor Gimdi

Zoals u in de vorige nieuwsbrief heeft kunnen lezen zijn in het dorpje Gimdi alle huizen verwoest. Op 22 mei heb ik 8.500 euro overgemaakt naar Nepal om direct met de bouw van 31 tijdelijke huizen te starten: Nishutten. Alle materialen die nu gebruikt worden kunnen na de moesson/regentijd hergebruikt worden voor permanente en duurzame woningen.

RW3_4.jpg

De Nepalese overheid heeft op 21 mei landelijk bekend gemaakt dat de bouw van scholen en huizen pas mag starten na de moesson. Tijdens de moesson, van juni tot september, worden nog veel aardverschuivingen en modderstromen verwacht dus het is niet raadzaam om nu permanente scholen en huizen te bouwen.

Alle scholen open op 31 mei

De Nepalese overheid heeft ook op 21 mei verkondigd dat alle scholen op 31 mei open moeten. Dit omdat de kinderen anders te kampen krijgen met een leerachterstand en omdat het beter is voor de verwerking van eventuele trauma's, opgelopen bij de aardbeving. Gelukkig hebben de kinderen in Bhattedanda een noodopvang en zullen dus tijdens de regenperiode droog zitten.

Pakketten naar Nepal

Ik kreeg de afgelopen weken veel vragen over het versturen van kleding naar Nepal. Helaas hebben de overheid en de douane van Nepal sinds anderhalf jaar nieuwe regels en zéér strikte voorschriften. Alléén nieuwe kleding mag verzonden worden. Tweedehands kleding gaat helaas direct de container in.

Dit geldt niet alleen voor Nepal, maar voor alle derdewereldlanden. Ze willen niet meer als dump fungeren van het westen!

Lezing bij Helicon MBO Helmond/ De Groene Campus in Helmond

Op woensdag 27 mei om 20.00 uur zal ik samen met enkele leerlingen een lezing verzorgen bij dit uniek opleidingscentrum in Helmond. In totaal 50 studenten van De Groene Campus reisden het afgelopen jaar naar Nepal om vrijwilligerswerk te verrichten voor Stichting Project Nepal/All Angels Nepal in Kathmandu, Patan en het Chitwan National Park.

Deze lezing is een initiatief van de studenten en leraar Walter Jansen om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving. Iedereen is van harte welkom! Locatie: Scheepsboulevard 1, 5705 KZ Helmond 

Nogmaals wil ik iedereen bedanken voor donaties groot en klein, mails, telefoontjes, steun, pakketten met kinderkleding, inzamelingsacties bij kerken en verenigingen, scholen en bedrijven, anonieme donaties en spontane acties van kinderen.

                         BLIJF DE SLACHTOFFERS IN NEPAL STEUNEN

BLIJF DONEREN VOOR DE WEDEROPBOUW

 

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof