Nieuwsbrief 11-05-2015

11-05-2015

RW_12.jpg

UPDATE AARDBEVING

Namasté,

Wederom mijn dank voor jullie overweldigende en positieve mailtjes, jullie grote en kleine donaties, jullie betrokkenheid bij en liefde voor het Nepalese volk.

Er is intussen erg veel gedaan in Nepal. De afgelopen week werd 5.100 kilo rijst uitgedeeld in een aantal berggebieden. Zeep, tandenborstels, tandpasta, zout, linzen en andere voedingsmiddelen werden aan families gedoneerd.

Het is sinds enkele dagen weer mogelijk om contact te hebben met Nepal, dus Anima, Jogesh (de verloofde van Anima en lid van onze NGO) en ik hebben al veel informatie uitgewisseld. Ze vertelden dat de overheid niets doet in de berggebieden en dat heel veel tenten nog steeds op de luchthaven staan. Alleen in Kathmandu zijn veel buitenlandse organisaties aktief. Maar ons team geeft niet op en blijft zich inzetten in de afgelegen gebieden.

Bergdorp Gimdi totaal verwoest

Op 5 mei kreeg Anima een telefoontje uit het bergdorpje Gimdi waar wij vorig jaar een school renoveerde. Dit dorpje bestaat uit 24 huizen die door de zware aardbeving allemaal verwoest zijn. Onze school is licht beschadigd. Er was nog geen hulporganisatie geweest en de mensen hebben 10 dagen afgesloten van de buitenwereld moeten zien te overleven. De toestand in het dorp is vreselijk.

Ik heb op 6 mei 3.000 euro overgemaakt om rijst, linzen, plastic en medicijnen te geven aan Gimdi en Sisuan. Op 9 mei was ons team in het dorpje Sisuan waar de weg ophoudt en de grote klim door de bergen naar Gimdi begint. In Sisuan arriveerde op die dag een grote truck met goederen zodat de bewoners van Gimdi en Sisuan rijst, schoon drinkwater en plastic krijgen totdat wij volgende week beginnen met de wederopbouw van deze 2 dorpen.

Donatie 12 toiletten

Op 6 mei heb ik een donatie van 2.400 euro gedaan aan All Angels Nepal (onze NGO in Nepal) voor de bouw van 12 gemetselde toiletten met betonnen put-ringen. Die worden volgende week in diverse bergdorpen gebouwd vanwege de vreselijke onhygiënische omstandigheden die na de aardbeving ontstaan zijn.

Nieuwe scholen in Kavré en Lalitpur

In de bergdorpen Bhatendana in District Lalipur en in het Kavré District zijn afgelopen week ingenieurs geweest om de scholen die zijn ingestort  te inventariseren. De scholen bleken zo zwaar beschadigd zijn dat de materialen niet meer gebruikt kunnen worden. Per school worden de kosten geschat op 5.000 euro.

 RW_13.jpg

RW2_3.jpg

RW3_3.jpg

RW34_1.jpg

Schooltje Sanghitta in Thimi, Bhaktapur

Het schooltje van mijn pleegdochter Sanghitta heeft de aardbeving overleefd. Alles is stoffig en er zitten scheuren in de muren, maar de kinderen kunnen vanaf volgende week weer naar school.

Sanghitta startte 3 jaar geleden een kleuterklasje met 10 leerlingen, dat inmiddels is uitgegroeid tot een moderne school met 9 leraressen en 125 peuters en kleuters. Stichting Project Nepal steunt het schooltje sinds anderhalf jaar.

Medische hulp in Gorkha District

Afgelopen dagen is dokter Raj met een medisch team naar het totaal verwoeste  dorpje Takukot in het Gorkha District geweest om te helpen. Hij schreef me vanmorgen dat het onmogelijk was om iedereen te helpen. Alle huizen zijn verwoest, mensen zijn alles kwijt en er was totale ontreddering. Zelfs Raj was in zijn mail naar mij erg emotioneel. Vandaag is opnieuw 1.000 euro voor medische hulp naar de lokale arts Raj overgemaakt en 1.000 euro naar Shiva voor rijst en andere hulpgoederen.

RW345_1.jpg

RW3456.jpg

Naai-opleidingen in Patan

Het kantoor in Patan is licht beschadigd maar sinds enkele dagen wordt er weer gewerkt en zijn de naai-trainingen weer gestart. Mijn pleegdochter Anita begeleidt de naaicursussen in het kantoor van All Angels Nepal. Zij startte in december 2013 als leerlinge. Nu, na diverse opleidingen en een staatsexamen, geeft zij de basis-cursus. Sinds februari 2014 worden alle naaicursussen in Patan gefinancierd door Stichting Orange Angel van Jos Neijenhuis uit Amsterdam.

Lezing in Het Reddingius Huis in Deurne (Helmondseweg 20)

A.s. zondag 17 mei wordt om 11.15 uur een film vertoond van 5 bergbeklimmers uit Bakel en Deurne die in oktober 2005 de Manaslu in Nepal bedwongen. Na afloop van hun avontuur door de bergen gaf ik hen een rondleiding door Kathmandu en liet hen de schooltjes zien die Stichting Project Nepal opknapte.

Aansluitend een lezing over het werk dat Stichting Project Nepal momenteel verricht in getroffen gebieden.

Uitzending gemist

Ik kreeg veel verzoeken om nogmaals de link door te geven van de uitzending van Hart van Nederland op SBS 6 met de korte reportage van Project Nepal:

http://www.hartvannederland.nl/top-nieuws/2015/angelique-helpt-haar-kinderen-nepal/

 

BLIJF  NEPAL  STEUNEN

 

Donaties o.v.v. "aardbeving Nepal"

Rabobank Deurne:  NL20RABO 0113946953

BIC of SWIFT RABONL 2U (voor overboekingen vanuit het buitenland)

 

Met vriendelijke groet,

 

Angelique van Hoof

WWW.ANGELNEPAL.NL     WWW.ALLANGELSNEPAL.ORG     Facebook: allangelsnepal     A.N.B.I.