Ons kantoor per direct gesloten

19-03-2020

Namasté,

De situatie in Nepal is op dit moment erg onzeker. Volgens de overheid schijnt er geen Corona te zijn. Via de media horen de Nepalezen dat er een griepepidemie heerst en men zich geen zorgen hoeft te maken. Wél is er een run op mondkapjes, desinfectiemiddelen en zeep. Ook medicijnen zoals paracetamol en vitaminen zijn nauwelijks verkrijgbaar. Toch nam de overheid een aantal rigoureuze beslissingen.

Vrijdagmiddag 13 maart werd bekend dat de vijf grensovergangen tussen Nepal en India hermetisch zou worden afgesloten. Nepal is voor 70% afhankelijk van goederen uit India. En net zoals tussen september 2015 en januari 2016 zullen er in de nabije toekomst grote tekorten ontstaan.

Tevens werden alle reizigers/toeristen die landden op Tribuvan International Airport in Kathmandu vanaf zaterdag 14 maart, verplicht twee weken in quarantaine geplaatst. Na deze quarantaineperiode kunnen ze hun reis voortzetten. Dit had direct grote gevolgen: Vliegmaatschappijen schrapten hun vluchten, touroperators annuleerden rondreizen.  Ook mijn rondreis werd per direct geannuleerd om te voorkomen dat mijn groep Nepal uiteindelijk niet meer zou kunnen verlaten. 

In 69 uur: twee continenten, vijf landen en vijf uur slaap

Op donderdag 12 maart vloog ik, één dag eerder dan mijn groep, met Turkish Airlines via Istanbul naar Kathmandu om een 15-daagse rondreis te gaan begeleiden. Het spande er al een paar dagen om of deze reis doorgang kon hebben vanwege de uitbraak van het Corona virus. Maar Nepal was volgens de Nepalese overheid nog steeds 'Corona-Free'. Op Istanbul Airport werd iedereen gescreend, getemperatuurd en moest iedere transit passagier een formulier invullen. Vrijdag 13 maart landde ik op Kathmandu. Daar stonden lange rijen mensen om één voor één getemperatuurd te worden. Vervolgens moest iedereen onder een sproeier doorlopen met desinfectiemiddel en een gezondheidsverklaring invullen. Een kille en bizarre aankomst. 

Exact 24 uur later, op zaterdag 14 maart, vloog ik, na diverse pogingen bij diverse vliegmaatschappijen, uiteindelijk terug met Ethiad Air. Zes uur wachten op Abu Dhabi en zondag vloog ik door naar Brussel. Drie intensieve dagen waarbij het leek alsof ik een slechte science fiction film terecht gekomen was. Dankzij mijn collega's van afdeling reisleiding kon ik Nepal op tijd verlaten.

Geen Corona...wel Dengué in Nepal

In 2004 werd voor het eerst in de geschiedenis Dengué geconstateerd in Nepal. Op dit moment is er een dengue uitbraak in verschillende gebieden in Nepal. Ook de Kathmandu Vallei is getroffen. Tussen juli en november 2019 waren er al 14.662 gevallen. Vanuit bijna alle provincies kwamen meldingen. Een andere naam voor Dengue is knokkelkoorts, veroorzaakt door een mug die overdag steekt. Hoge koorts, spierpijn, heftige hoofdpijn en braken zijn de symptomen. Volgens The Himalayan Times van half maart spreekt de overheid van een ware explosie met vele tientallen dodelijke slachtoffers.

Ons kantoor is per direct gesloten

Op woensdag 18 maart kreeg ik een telefoontje van mijn pleegdochter Anima en haar man Jogesh, dat de overheid per direct heeft besloten dat alle scholen, sportgelegenheden, bioscopen, tempels en plekken waar méér dan 25 mensen kunnen samenscholen, gesloten moeten worden. Ook worden er geen toeristen of transit passagiers meer toegelaten in Nepal. Nepal gaat op slot! Er is geen Corona volgens de overheid, maar ze willen het voorkomen met deze maatregelen.

Dagelijks hebben wij 60 studenten die een cursus volgen in ons kantoor/trainingscentrum en de nodige mensen die binnenlopen om zich aan te melden voor nieuwe opleidingen. Daarom is besloten per direct onze deuren te sluiten. Bij ons op kantoor werken 9 mensen. Een hele heftige maatregel omdat we sinds 2013 in Patan een goedlopend kantoor/trainingscentrum hebben dat jaarlijks vele jongen mensen voorziet van een gratis opleiding. 

Youtube video over drinkwaterproject 

Op onze Facebook site:  All Angels Nepal staat bij 1 februari 2020 een zéér indrukwekkend Youtube filmpje over de aanleg van ons tweede drinkwater project in het zeer afgelegen bergdistrict Nuwakot. Deze video is door Jogesh Shrestha gemaakt. Het geeft een inkijk in de woon- en leefomstandigheden van de Sherpa's, een etnische groepering, die leeft  in het noorden van Nepal. Tevens krijgt u een duidelijk beeld hoe ons team samenwerkt met de lokale bevolking. Door de afgelegen ligging zijn alle benodigde materialen door ons team en lokale Sherpa's naar boven gesjouwd. Het gehele project heeft meer dan acht maanden in beslag genomen.

  

Stand van zaken

In mijn laatste nieuwsbrief deed ik een oproep voor een nieuwe ambulance. Daar hebben velen van jullie gehoor aan gegeven. Fantastisch om zoveel donaties te mogen ontvangen. In enkele weken tijd ontving onze stichting € 10.000,- Dit bedrag heb ik op 26 januari overgeboekt naar de rekening van dokter Raj in Sauraha.  In februari ben ik in Sauraha geweest omdat ik een 25-daagse rondreis begeleidde door India en Nepal en ik dokter Raj heb kunnen bezoeken. Dokter Raj is met de aanvraag voor een nieuwe ambulance begonnen, wat de nodige maanden in beslag zal nemen. We hebben diverse opties voor een ambulance bekeken en we willen graag een betere kwaliteit dan degene die we in 2009 aanschaften. De ambulance die we uitgezocht hebben kost € 20.000,- en heeft ook apparatuur aan boord. 

Onze stichting heeft tot nu toe € 11.000,- ingezameld en ik hoop op een wonder zodat we binnenkort het benodigde bedrag bij elkaar hebben. Wij staan er soms niet bij stil dat we hier in Nederland goede gezondheidszorg hebben, snelle en goed uitgeruste ambulances en de juiste medicijnen. In Nepal is géén sociaal stelsel, geen zorgverzekering, geen vangnet en een tekort aan medische hulp en ziekenhuizen. Mensen sterven omdat ze geen geld hebben om naar een dokter te gaan of vanwege de de slechte infrastructuur waardoor mensen vaak dagen moeten lopen om een dokterspost te kunnen bereiken.

Daarom doe ik nogmaals een oproep: ....Help ons om een nieuwe ambulance te realiseren voor het zuidelijke Chitwan District in Nepal....

Student wordt naai-instructrice

In het zuiden van Nepal in Doranghi, waar wij sinds korte tijd ons gerenoveerde naai-atelier in gebruik hebben, is een nieuwe naai-instructrice aangesteld. Deze jonge vrouw was een van onze eerste leerlingen in Doranghi. Na afronding van de naaicursus van zes maanden volgde ze nog diverse andere opleidingen. Sinds februari is zij onze nieuwe leerkracht. Ons gerenoveerde naaiatelier is in gebruik genomen en zowel de leerkracht als de studenten zijn zéér content met de ruime lichte lokalen en de nieuwe waterpomp.

  

Lithmann Master Cardiology Stethoscoop

Op  vrijdag 14 februari, tijdens mijn bezoek aan onze kliniek, heb ik dokter Raj een nieuwe Lithmann stethoscoop overhandigd. De vorige die ik twee jaar geleden doneerde, was aan vervanging toe. Hij wilde graag weer een Lithmann, dus voor € 200,- heb ik die via een medische site kunnen bestellen en meegenomen naar Chitwan. 

Ik wens iedereen een goede gezondheid. Zorg goed voor elkaar en blijf positief in deze onzekere tijd

Met vriendelijke groet,

Angelique van Hoof