Nieuwsbrief 11-08-2015

11-08-2015

Namasté,

Bijna 4 maanden na de grote aardbeving is het nog steeds onrustig in Nepal. Eind juli zijn er weer diverse grote aardverschuivingen geweest met een groot aantal doden en gewonden. De overheid is druk in de weer om Kathmandu op te bouwen en UNESCO zorgt ervoor dat de toeristische bezienswaardigheden snel weer in orde zijn.

Volgens de Nepalese overheid en diverse Nepalese reisorganisaties kan er weer veilig gereisd worden in Nepal! FOX Vakanties hervat eind september de India/Nepal rondreizen.

Op 27 juli zijn Anima en haar verloofde Jogesh naar een bijeenkomst geweest in Chitwan op uitnodiging van het District Development Committee. Dit is een jaarlijkse bijeenkomst, georganiseerd door de overheid, die controle houdt op NGO's/hulporganisaties in alle districten van Nepal.

Het Chitwan District telt honderden NGO's, groot en klein. Alle NGO’s moeten tijdens deze bijeenkomst vertellen wat ze het afgelopen jaar aan projecten voltooid hebben en ze moeten hun rapporten en cijfers bekend maken. De conclusie van de Chief Officer was dat er in het Chitwan District meer kinderen geholpen werden op papier dan dat er in werkelijkheid bestonden.

Anima en Jogesh kregen een groot compliment want onze organisatie was de enige met een grote diversiteit aan hulp. Van het bouwen van een compleet computerlokaal en huizen, computerlessen, naaicursussen, hulp aan wezen en weduwen, het renoveren van diverse scholen en schilderen van uitkijktorens in het nationaal park. Gratis medische hulp en de vrijwilligers die het afgelopen jaar naar Nepal kwamen om voor onze stichting te werken.

Binnenkort komt er een vertegenwoordiging van de regering al onze projecten bekijken in Chitwan, Kathmandu, Lalitpur en Kavré District. De meeste organisaties geven hulp aan kinderen en aan HIV-slachtoffers, en doneren geitjes aan weduwen. Nogmaals kregen wij een compliment omdat wij sinds 4 jaar biggetjes en geitjes doneren in Chitwan voor een bedrag van 30 euro inclusief inentingen. Er waren zelfs organisaties die pretendeerden dat de aanschaf van een geit of biggetje 100 euro zou kosten!

Dit is hét grote probleem van ontwikkelingshulp. Er wordt ongelofelijk veel misbruik gemaakt door lokale snelle jongens die leven van een NGO! Sinds de aardbeving schieten de NGO's als paddenstoelen uit de grond.

Slimme Nepalezen die over de ruggen van slachtoffers immens rijk worden van de donaties.

Laatste geitjes

Dit project is op 1 mei 2015 gestopt omdat honderden organisaties ons idee hebben gekopieerd en er intussen een geitenoverschot is. Begin juli heeft Shiva, onze veldwerker, nog enkele geitjes gedoneerd aan verschillende weduwen in Chitwan (er waren helaas enkele geitjes gestorven, en dus wilden we die weduwen toch nog helpen met een nieuw geitje).

Waterputten voor diverse families

In de afgelopen maanden zijn er weer enkele waterputten geslagen voor Dalits. Deze onaanraakbaren mogen geen gebruik maken van de putten in het dorp omdat ze tot de laagste kaste behoren. Daarom blijven wij deze groepering  en ook de landlozen steunen.

IMG-20150719-WA0002.jpg

Afscheid van een goede vriend en leerkracht…

Op 10 augustus is Jaya Ram Dulal op 39 jarige leeftijd overleden.
Zijn lichaam is direct na zijn overlijden overgebracht naar Pashupatinath waar hij in bijzijn van familie en vrienden is gecremeerd.

In februari 2002 leerde ik Jaya Ram Dulal kennen in Thamel waar hij werkte in een hotel. Begin 2004  nam hij me mee naar de Bal Byabasayee Kendra School in Kathmandu omdat hij hoopte op hulp voor deze arme overheidsschool. Stichting Project Nepal renoveerde deze school tussen 2004 en 2009 en Jaya begeleidde veel Nederlandse vrijwilligers die hier met veel plezier werkten.

2015-08 Jaya Ram Dulal with others.jpg

Jaya was een gemotiveerde en enthousiaste leerkracht, die Engelse les gaf op de Bal Byabasayee Kendra School tussen 2004 en 2014. In maart 2014 ontfermde hij zich over de eerste groep studenten van Helicon MBO Helmond/Groene Campus tijdens hun vrijwilligerswerk op de Bal Byabasaye Kendra School.

Jaya was jarenlang betrokken bij Stichting Project Nepal en zeker in de beginjaren speelde hij een belangrijke rol bij het begeleiden van alle Nederlandse vrijwilligers.

Jaya Ram Dulal laat een vrouw en 2 kleine kinderen achter.

Na bijna 14 jaar oprechte vriendschap is dit een zwaar verlies…

 

Angelique van Hoof